‘Wilders-film was niet af’

import de kring 24 sep 2010 Cultuur

Het zal je maar gebeuren. Je werkt zeven maanden aan een portret over Geert Wilders zonder ‘moralistisch of demoniserend statement’, de verwachtingen zijn dus hooggespannen, en bijna iedereen, van links tot rechts, vindt het een complete aanfluiting. De kritiek op de VPRO-documentaire Wilders, the Movie van Joost van der Valk en Mags Gavan was de dagen na de uitzending op zondag 12 september niet mals.

Een nieuw dieptepunt, zo betitelde Hans Beerekamp van NRC Handelsblad de documentaire. Mediacriticus Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant vond het een grote teleurstelling. Gemene deler: er werd veel beloofd, maar afgezien van het nieuwtje dat Geert weleens schildert niets waargemaakt.

Opvallend is dat de kritiek niet alleen uit de hoek komt van recensenten. Ook VPRO-directeur Lennart van der Meulen was niet helemaal tevreden, zo vertelde hij in de Volkskrant. In eerste instantie verdedigt hij de keuze voor de documentaire: “Dit soort filmische documentaires passen heel goed in de VPRO-traditie.” Toch heeft de VPRO-baas ook zijn bedenkingen. “Maar de film zelf, eh, nou ja. Ik vond dat de film de extremen en de controverses rond Wilders goed liet zien. Maar de film was niet af. En hij ging uit als een nachtkaars.” Aldus is iedereen het erover eens: het was géén sterke docu.

Reageer op artikel:
‘Wilders-film was niet af’
Sluiten