Spring naar de content

De belastingtrucs van de Oranjes

Voor het eerst sinds 1815 moeten de Oranjes belasting gaan afdragen over erfenissen en schenkingen. Net nu het familiekapitaal is verdeeld. En hoe komt het dat Margarita geen cent alimentatie betaalt aan Edwin de Roy van Zuydewijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In de nazomer van 2007 ontstond ophef over de Groene Draeck, het privéjacht dat prinses Beatrix in 1956 voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek dat de boekhouding van het ministerie van Defensie al decennialang een dusdanig rommeltje is dat niemand kon zeggen wat het jacht de belastingbetaler jaarlijks kostte. Sindsdien betaalt Defensie daarom het vaste onderhoud  (47.000 euro per jaar) van de vijftien meter lange lemsteraak, en draait koningin Beatrix zelf op voor het overige onderhoud (afgelopen twee jaar 326.000 euro). Eind vorig jaar werd ook bekend dat de vliegkosten van het Koninklijk Huis buitensporig hoog waren. Deze zijn inmiddels, letterlijk, op parlementaire wijze beperkt.
Maar de echte klapper kwam begin 2009. Toen werd bekend dat er via paleis Noordeinde fiscale sluiproutes liepen. De Stichting Protector Daffodil Trust van prinses Christina trok de meeste aandacht. Maar er was nog een belastingvehikel dat het paleis als postadres heeft: het Lysfonds, het familiefonds van de familie Bourbon de Parme.

Beide fondsen zijn opgericht in 2005, na de dood van Juliana en Bernhard in 2004. Doel van het Lysfonds is, aldus premier Jan Peter Balkenende in antwoord op Kamervragen: ‘de adequate juridische bescherming van het vermogen, waardoor de belangen van betrokkenen kunnen worden gewaarborgd’. De betrokkenen? De inmiddels overleden prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme is volgens het register van de Kamer van Koophandel nog steeds de bewindvoerder. Zijn oudste zoon Carlos, Margarita’s tweelingbroer Jaime en hun zusje Carolina zitten in het bestuur. Alleen Margarita ontbreekt. Het fonds is een ‘besloten fonds voor gemene rekening’,  een constructie om minder belasting te hoeven betalen over schenkingen en erfenissen. Maar de vraag is nu: welk vermogen moet er dan worden beheerd? Zijn de Bourbon de Parme’s zo rijk dat er een speciale stichting in het leven geroepen moest worden met als postadres paleis Noordeinde? Margarita vertelde in 2003 aan HP/De Tijd dat Carlos Hugo geen cent te makken had.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen