Oud-minister Winsemius: ‘Moet je dit nu echt wel willen, Mark?’

alex ringeling 29 sep 2010 Politiek

Op de opiniepagina van de NRC van dinsdag een open brief van oud-minister Pieter Winsemius aan beoogd premier Mark Rutte. Winsemius en zijn vrouw lijken het niet te kunnen vinden in de koers die de VVD nu vaart. “Ik zit ook knijp. Mijn liefhebbende echtgenote heeft na vele jaren weer VVD gestemd. Ze is nu kwaad. Als ze had geweten waar jullie op afsturen, had ze stellig anders gestemd.”

De oud-minister van VROM zegt verder in de brief: “Liberalen slaagden erin, ook tijdens mijn eigen kabinetsperioden, om met de steun van andere partijen een voldoende evenwicht te bewaren waar het de meest kwetsbare elementen van onze samenleving betreft. Of het nu gaat om mensen op achterstand of om senioren. Of om waarden zoals ons klimaat. Dit lijkt me twijfelachtig in de coalitiesamenstelling die nu wordt onderzocht.”

Winsemius heeft dus duidelijk zijn reserves waar het het beoogde minderheidskabinet betreft. Hij sluit de brief dan ook af met: “Staan sommige waarden van beoogde partners niet te ver weg van het liberale wereldbeeld dat jij de afgelopen jaren hebt ingekleurd? Kun je dat verhaal vertellen aan de keukentafel, aan hen die je lief zijn, zonder te blozen? Moet je dit willen, Mark?”

“We hebben behoefte aan een krachtig kabinet dat financieel-economische soliditeit hoog in het vaandel heeft, maar geen twijfel laat bestaan aan liberale waarden. Sommige compromissen moet je niet willen. Doe je best.”

Eerder sprak Winsemius zich al gereserveerd uit over een kabinet van VVD/CDA met gedoogsteun van de PVV in het televisieprogramma NOVA.

Reageer op artikel:
Oud-minister Winsemius: ‘Moet je dit nu echt wel willen, Mark?’
Sluiten