De angst van Bosma

import vooraf 1 okt 2010 Leven

PVV-Kamerlid en schrijver van De schijnélite van de valse munters Martin Bosma heeft gelijk met zijn analyse dat de PvdA totaal vervreemd is geraakt van haar natuurlijke achterban. Als autochtone bewoner van grootstedelijke oude en wederopbouwwijken zag je je buurt de afgelopen decennia in hoog tempo verkleuren en verloederen en vond en vind je voor je grieven geen gehoor bij wat nu ‘de linkse elite’ heet. Op zijn kijk op de islam als politieke ideologie valt ook niet veel af te dingen. In een groot aantal islamitische landen zijn moskee en staat onlosmakelijk met elkaar verbonden en word je als vrouw, homo en/of niet-gelovige van staatswege gediscrimineerd. En onder de veertig- tot zestigduizend strenggelovige en fanatieke moslims in Nederland, van wie sommigen volgens recent onderzoek geen bezwaar hebben tegen geweld als politiek middel, vind je waarschijnlijk de bedreigers die zorgen dat Geert Wilders nog steeds beveiliging nodig heeft (wat wrang genoeg weer een van Wilders’ machtigste pr-instrumenten is).

Maar dan gaat Bosma in op de vraag of de islam als politieke ideologie en de islam in de dagelijkse praktijk hetzelfde zijn. Nee, erkende hij afgelopen weekend in NRC Handelsblad. Bosma kan rustig bij zijn Turkse kapper zitten zonder te hoeven vrezen dat die de ongelovige christenhond de keel zal afsnijden. Maar dat is, legt de politicus uit, omdat de kapper in ideologische zin helemaal geen goede moslim is. Deze man weet niet wat sharia is, of taqiyya – de opdracht om je ware bedoelingen te verdoezelen. Die man staat daar maar gewoon zonder bijbedoelingen te knippen.

Als het nu zo mocht zijn dat er zoals deze kapper duizenden, nee, miljoenen moslims in Europa rondlopen, is de dreiging van islamisering in de praktijk dan niet kleiner dan Bosma het voorstelt?

Nee, zegt hij, want je weet het met moslims maar nooit. Daar kan de kapper het mee doen.

Of niet. Want het is inmiddels hoog tijd dat er, zo die bestaat, een groep welbespraakte liberale moslims opstaat die, desnoods keer op keer, gaat uitleggen hoe het nou zit met die gematigde islam. Hoe zij tegen de Koran aankijken, hoe zij de teksten interpreteren, hoe ze het verschijnsel taqiyya zien, hun geloof beleven, de maatschappij ervaren. Neem die angst weg. In de duidelijke taal van Wilders en Bosma, graag.

Eduard van Holst Pellekaan (e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
De angst van Bosma
Sluiten