In de tuin klooien

import de kring 1 okt 2010 Cultuur

Koud drie maanden na zijn vertrek bij HP/De Tijd stopt Jan Dijkgraaf (48) weer met een baan. Hij geeft er de brui aan als hoofdredacteur bij Nederland 3-show PowNews. Wel blijft Dijkgraaf met Jan Roos radioprogramma Echte Jannen maken.

En het ging net zo goed met PowNews!

“Voor een programma dat nog in ontwikkeling is, gaat het inderdaad fantastisch. De kijkcijfers zijn het dubbele van wat verwacht werd. We hebben zelfs drie keer méér kijkers gehad dan Paul de Leeuw, die voor ons zit op Nederland 3 en natuurlijk een veel grotere naam heeft. Als ze voor mij in de plaats nu een goede halen, kan het alleen nog maar beter worden.”

Je zegt nog ‘we’. Is het moeilijk om weg te gaan?

“Ja, zeker zo snel. Maar je moet nooit spijt hebben van dingen die je wél doet. Ik werkte 96 uur per week. Dat was gewoon niet goed voor mijn gezondheid.”

Financieel zat je met een vijfjarencontract gebakken bij de Publieke Omroep. Wat gebeurt daar mee?

“Dat wordt verscheurd. En tegelijk maken we een nieuw contract voor mijn radioprogramma Echte Jannen. Daarnaast ga ik weer freelancen. Boekjes, columns, ad interimmen – wat ik eigenlijk altijd al deed. En Echte Jannen heeft de potentie om dagelijks te worden. Radio is het leukst.”

Het lukt ons nooit om zondagnacht van 0.00 tot 2.00 uur naar Radio 1 te luisteren…

“Het programma wordt elke week een stukje beter. Zelf vinden Jan en ik dat we er nog lang niet zijn, maar de reacties zijn buitengewoon positief. De doelstelling – nieuwe luisteraars naar Radio 1 krijgen – lukt.”

En oudere luisteraars wegjagen?

“Die kondigen hun vertrek ook aan. Dat lukt dus ook!”

Je stond altijd vóór zes uur op. Ga je nu eindelijk een keer uitslapen?

“Dat kan ik niet. Ik word vanzelf wakker, ook al heb ik – zoals vannacht – slechts tweeënhalf uur geslapen. Ik ga vandaag maar eens in de tuin klooien. En ik heb eindelijk tijd voor hobby’s, zoals scheidsrechteren en kajakken.”

Reageer op artikel:
In de tuin klooien
Sluiten