Op de Bruna-party

Jan Zandbergen 1 okt 2010 Cultuur

Waarin men in de Heerensociëteit proost op drank & vrouwen.

Het uitgeefhuis A.W. Bruna is de grootste van Nederland, in omzet en volume, en afgelopen week gaven ze een feestje in standplaats Utrecht, in de pas verbouwde Heerensociëteit De Vereeniging. Op de eerste foto staat Brunabaas Joop Boezeman naast zijn nieuwe aanwinst Ilja Gort, prijswinnende Nederlandse wijnboer in Frankrijk. Ilja zat met zijn boekjes tot voor kort bij uitgeverij Tirion, maar die stopte ermee. Ook is hij de maker van de allerleukste wijnblog, want wijn is een deftig product, maar de boeren die het maken zijn dat allerminst. Niemand beschrijft deze wonderlijke combinatie beter dan Ilja Gort. Via slurp.nu kun je je abonneren op de nieuwsbrief en het archief met de eerder gepubliceerde brieven raadplegen. Of je koopt gewoon meteen de Slurp-bundel, die nu dus uitkomt bij Joop.

Op foto twee staat Nelleke Geel van uitgeverij Signatuur, een zogenoemde imprint van Bruna. Hier worden bestsellerauteurs als Carlos Ruiz Zafón uitgegeven, en de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, die afgelopen week dan toch uit de toptien van HP/De Tijd viel, na een twee jaar durende aanwezigheid. Naast Nelleke staat de CPNB-baas Eppo van Nispen tot Sevenaer, de opvolger van Henk Kraima.

Nog zo’n imprint is Orlando, het gloednieuwe damesromanfonds dat onder leiding staat Jacqueline Smit.

Vrouwen zijn zoals bekend de beste klanten van de boekhandel, en Orlando mikt op de hoger opgeleide vrouwtjes van boven de dertig, want die hebben volgens de marktonderzoekers van Bruna de diepste beurs.

Op foto vier staan Paul Sebes en Willem Bisseling van agentschap Sebes & Van Gelderen, met tussen hen in Bruna-auteur Daniëlle Hermans.


Het laatste nieuws is dat Caroline van Gelderen, die bijna 25 jaar lang de Nederlandse vertaalrechten verhandelde ten behoeve van Engelse uitgevers en agenten, niet langer vennoot is. Sebes runt de toko nu in z’n eentje en zag tussen de hectische bedrijven door zelfs nog kans om in de Amsterdamse voormalige kerk De Duif in het homohuwelijk te treden ten overstaan van een uitgelezen gezelschap van ruim driehonderd man (m/v). Daniëlle Hermans is een auteur van Sebes, maar wordt naamtechnisch vaak verward met de royaltyjournalisten Dorine Hermans & Daniela Hooghiemstra. Of u daar eens mee wilt ophouden.

De onvermijdelijke babe was er ook, zij het ingehuurd, en daar is niets mis mee. Brecht van Hulten presenteerde het Jeugdjournaal van 2000 tot 2005 en fungeerde vandaag als spreekstalmeesteres. Spannende types als Baldacci en Grisham waren niet aanwezig, maar vanuit Wales was de alleszins thrilling Belinda Bauer ingevlogen, die eenmaal geland prompt vast stond in het verkeer, ondanks de nieuwe vijfbaanssnelweg van knooppunt Holendrecht naar Utrecht. Maar toen het dessert werd opgediend, werd zij dan toch triomfantelijk binnengeloodst. Jan Juffermans op foto zes tot slot is kunsthandelaar te Utrecht en mecenas van Gerrit Komrij, voor welke dichter hij ooit een druk bezochte literaire lunch organiseerde in deze zelfde Heerensociëteit de Vereeniging.

Reageer op artikel:
Op de Bruna-party
Sluiten