Abdelkader Benali in The Guardian: ‘Er komen donkere tijden aan’

alex ringeling 4 okt 2010 Cultuur

Het proces tegen Geert Wilders, die terechtstaat voor het beledigen van moslims en voor het aanzetten tot haat en tot discriminatie, is begonnen. Terwijl Wilders zich beroept op zijn zwijgrecht, krijgt schrijver Abdelkader Benali de handen op elkaar in Groot Brittannië. In een ingezonden stuk in de Britse krant The Guardian omschrijft Benali (‘one of Holland’s leading writers’) hoe hij de omschakeling van welkome gastarbeiders tot de islamhaat van nu beleefde, en hoe bang hij daar van wordt. “A generation is growing up with xenophobia and the fear of islam has become mainstream.”

Benali – geboren in Marokko, maar op 4-jarige leeftijd naar Nederland gekomen – stelt in zijn column dat er een hoop veranderd is in dertig jaar. Werd de Marokkaanse immigrant vroeger vooral als ‘kleurrijk’ gezien en kwamen buren langs om te vertellen hoe lekker ze het eten vonden, later veranderde dit. En hoe.

De immigranten zelf voelden zich ongemakkelijk, ze konden eigenlijk niet meer terug, zo schrijft Benali. “We spraken inmiddels Nederlands, geen Berber,” en de Nederlanders kregen dit besef ook. Helaas, zo zegt Benali, mixten de culturen niet. De kloof tussen allochtoon en autochtoon werd eerder groter, en ‘allochtoon’ werd synoniem voor criminaliteit, grote families en islam.

De schijver ziet de toekomst niet echt rooskleurig in. Zo is hij bang dat de islam ‘het nieuwe fascisme’ wordt volgens Europeanen. Europa zou zichzelf moeten heruitvinden, schrijft hij. “If not, Europe will not die for a lack of immigrants, it will die for lack of light.”

Reageer op artikel:
Abdelkader Benali in The Guardian: ‘Er komen donkere tijden aan’
Sluiten