Spring naar de content

Iederéén kan spion worden

Engeland viert deze week feest. Met de lancering van de website Internet Eyes kunnen vanaf heden alle inwoners van Engeland spionerend rijk worden. Het enige wat de Britten hoeven te doen is online beveilingscamera's in de gaten houden, en bij iets verdachts op een knop drukken. Deze zware klus levert liefst 1000 pond per maand op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Alle beveiligingscamera's in winkels en andere plekken in Engeland kunnen aangesloten worden op het netwerk van Internet Eyes. Hiervoor betaalt een winkeleigenaar 20 pond per week en 1000 per per maand. Het voordeel voor de Britse winkeleigenaar is vervolgens dat hij of zij de camera's niet in de gaten hoeft te houden omdat honderden gierazen via het internet het reilen en zeilen in de winkel volgt.

Privacydeskundige Koen Versmissen vraagt zich af of zo'n systeem in Nederland zou kunnen werken. Versmissen: "In Nederland zouden we er moeite mee hebben. Het is niet zomaar toegestaan op internet beelden te plaatsen. Dat is een lastig aspect in de huidige wetgeving," legt de privacyman uit. "Maar ook in Engeland zullen de internetters na een paar avonden spioneren het zat worden. Dat is natuurlijk dodelijk saai. En je moet de eerste zijn die een diefstal of geweld meldt."