Spring naar de content

Afscheid van de postbode

TNT Post saneert; de fulltime postbode verdwijnt. De post wordt nu bezorgd door parttimers en uitzendkrachten. Maar is dat wel de oplossing? "Je moet een beetje gestoord zijn voor dit werk".

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

‘Welkom nieuwe collega.’ Zo luidt de aanhef van een brief die afgelopen week bij mij op de mat viel. Hij is van TNT, het bedrijf waar ik al bijna een half jaar anderhalf uur per dag voor aan de slag ben als postbezorger. De brief is te laat en overbodig, zoals wel meer glossy post die ik van het bedrijf krijg. Kunnen ze dat geld niet beter besteden, vraag ik me af. Aan het voorkomen van het aanstaande massaontslag bijvoorbeeld?

 Sinds 1 april van dit jaar is de postmarkt volledig vrij en concurrenten als Sandd en Selekt Mail stonden al te trappelen. Ze hebben veel minder kosten, onder andere omdat ze alleen zakelijke post doen. Ze hebben geen brievenbussen en zijn niet gehouden aan de ‘postwet’, die beschikt dat er zes dagen per week post rondgebracht moet worden. De bezorgers zijn meestal uitzendkrachten en dragen geen uniform.
In deze tijd lopen er allerlei zakelijke contracten af tussen bedrijven en TNT. Deze bedrijven stappen over naar de concurrent omdat die veel goedkoper werken. Ook is er veel minder post rond te brengen door de toename van het e-mailverkeer. TNT zal wat aan haar organisatie moeten doen om de concurrentieslag te winnen, want diep van binnen is het nog een log staatsbedrijf. Maar dat gaat nu veranderen.
TNT wil een organisatie van parttimers en uitzendkrachten worden. De ouderwetse postbode die ’s ochtends sorteert en ’s middags rondbrengt, wordt ontslagen of op een andere manier weggewerkt. Het sorteren wordt steeds meer door machines gedaan en het rondbrengen is te zwaar om de hele dag te doen. Het gaat hier om 11.000 arbeidsplaatsen, wat neerkomt op het grootste massaontslag in Nederland sinds de sluiting van de Limburgse mijnen.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen