Spring naar de content

John Lennon: geniale klootzak

John Lennon zou op 9 oktober zeventig zijn geworden, als hij niet in 1980 was vermoord. HP/De Tijd ging op zoek naar de man achter de muziek, schatte het oeuvre op waarde en sprak met de weduwe van de ex-Beatle, Yoko Ono.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

George Harrison staat een beetje ongemakkelijk, bijna gegeneerd te kijken wanneer John Lennon hem de song How Do You Sleep? voor de eerste keer voorspeelt. Als Lennon ‘those freaks was right when they said you was dead’ zingt, kijkt hij de sologitarist van zijn vorige band vals gnuivend aan. Harrison weet dat het nummer over die andere ex-Beatle Paul McCartney gaat, maar omdat bijna alles wat Lennon zingt – ‘the only thing you done was yesterday’ – vals, onder de gordel en pertinent onwaar is, worstelt hij duidelijk met een loyaliteitsprobleem. Deze scène uit de documentaire Gimme Some Truth, The Making of John Lennon’s Imagine is een fenomenaal stukje reality-tv avant la lettre, waarin de grote John Lennon laat zien hoe klein hij kon zijn. Over de doden niets dan goeds, maar als mens is Lennon tot zijn laatste snik een cynische, sarcastische, jaloerse angstbijter met verlatingsangst gebleven. Een klootzak dus, maar wel een van de geniale soort. En met een klein hartje.
Imagine is het meest succesvolle album uit de John Lennon Signature Box, het onder supervisie van Yoko Ono – ‘Je weet hoe ik ben: ik zit altijd overal bovenop…’ – geremasterde oeuvre van de in 1980 door Mark Chapman doodgeschoten ex-Beatle. Daarnaast behoort de titelsong over love, peace and understanding tot de vijf bekendste popsongs aller tijden – niet slecht voor een man die in de jaren zestig met zijn groep The Beatles al een muzikale aardverschuiving had veroorzaakt. Een vat vol tegenstrijdigheden was hij, de man die op één album het tedere Oh My Love, het kwetsbare Jealous Guy, het razende Gimme Some Truth, het lullige Oh Yoko en het draconische How do You Sleep? kon zetten. Yoko Ono reisde naar Londen om te praten over Lennons zeventigste geboortedag en om tekst en uitleg te geven over de elfdelige ‘signature box’, de thematisch samengestelde 4-cd-box Gimme Some Truth en het alleen los verkrijgbare dubbelalbum Double Fantasy Stripped Down.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen