Spring naar de content

Rel rond mogelijke arrestatie Yudhoyono gesust

Vandaag zou de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono voor een staatsbezoek naar Nederland komen. Dit bezoek zei hij gisteren echter op het laatste moment af, omdat hij vreesde voor arrestatie. De Molukse regering in ballingschap had namelijk een aanklacht tegen hem ingediend wegens schending van de mensenrechten en zware mishandeling. De rechtbank in Den Haag wees de eis tot arrestatie vandaag echter af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Yudhoyono gaf zelf een verklaring af, waarin hij stelde een verzoek tot arrestatie niet te kunnen aanvaarden terwijl hij is uitgenodigd door de koningin en de premier. Overigens was de kans dat hij gearresteerd zou worden toch al verwaarloosbaar, daar zittende staatshoofden van souvereine staten immuniteit genieten. Dit zagen we ook bij de Surinaamse president Bouterse, die ook gewoon kan gaan en staan waar hij wil.

In een, inmiddels van de website van De Telegraaf verwijderd, [[popup file=”2010-10/paradijs.jpg” description=”hoofdredactioneel commentaar” align=”inline” ]] noemde Sjuul Paradijs het ‘een rechtstreekse belediging van de Koningin’ dat yudhoyono op het laatste moment besloot niet te komen, en stelde dat het kabinet de verhoudingen met Indonesië zou moeten heroverwegen. Hiervan is nu geen sprake meer, want president Yudhoyono gaat nu een nieuwe datum prikken om alsnog naar ons land te komen.

Uiteraard vroeg HP/De Tijd de hoofdredacteur van de Telegraaf waarom dit commentaar inmiddels verdwenen was. Paradijs meldde hierop telefonisch: “Och, niks geheimzinnigs hoor. Ik dacht gisteren ineens, kom, het heeft er nu wel lang genoeg opgestaan.” Een vooruitziende blik, zo blijkt achteraf, aangezien de zaak inmiddels gesust is.