Bijltjesdag bij NRC

import de kring 8 okt 2010 Cultuur

Altijd fijn, een frisse wind door journalistiek Nederland. Dat moet NRC Handelsblad ook gedacht hebben toen afgelopen maand de nieuwe hoofdredacteur Peter Vandermeersch aan zijn job begon. De Belg ispas een paar weken bezig, maar heeft al grootse plannen. Zo schreef Vandermeersch in een uitgelekte e-mail dat verscheidene columnisten van naam moeten vrezen voor hun baan. NRC’ers in hart en nieren als Ben Knapen (59), Henk Hofland (83) en Elsbeth Etty (59) staan op de zwarte lijst van Vandermeersch. Zijn argumentatie voor de inkrimping van het columnistenbestand is duidelijk. “Daarenboven zijn er van onze columnisten dan weinig die echt het verschil maken.”

Andere columnisten, zoals Bas Heijne (50), Youp van ‘t Hek (56), Frits Abrahams (64) en vader overste Jérme Heldring (93), vallen wel bij Vandermeersch in de smaak en mogen hun columns voor de krant blijven schrijven.

Hing dit besluit al langer in de lucht? Birgit Donker, de voorganger van Vandermeersch, blijft schimmig. “Ik ga daar niets over zeggen. Dit is zijn beleid.”

Oldtimer Etty, al 22 trouwe jaren in dienst bij NRC, is verbaasd over het nieuws. “Ik weet wel dat er gesproken is over de columnisten. Bij ons wordt eens in de zoveel tijd een nabespreking gehouden. In de notulen daarvan stond aangegeven dat er te veel columnisten bij de krant waren.” Etty vindt het daarom ook begrijpelijk dat de hoofdredacteur daar dan een besluit over neemt. Maar dat zij zelf ook op de wip zit, komt voor Etty uit de lucht vallen. “Ik heb er verder niets over gehoord.” Ondanks dit nieuws blijft de columniste positief over de nieuwe man bij de krant. “Het is een charismatische en charmante man.”

Wist Etty nog dat er gesproken was over te veel columnisten, voor columnist Knapen komt het nieuws als donderslag bij heldere hemel. De ex-hoofdredacteur van de krant, die al vele jaren zijn hart bij NRC heeft liggen, is ook zonder pardon op het straflijstje van Vandermeersch terechtgekomen. Hij laat weten niets gehoord te hebben over het terugdringen van het aantal columnisten. “Het is aan de hoofdredactie om zo’n beslissing te nemen,” is de korte reactie van Knapen. “Maar ik weet hier niets van.”

Reageer op artikel:
Bijltjesdag bij NRC
Sluiten