Online wijn kopen doe je zo

import eetteam 8 okt 2010 Leven

In het eerste halfjaar van 2010 heeft de consument tien procent meer geld uitgegeven aan aankopen via internet dan in dezelfde periode van het vorig jaar. In totaal werd er voor 3,85 miljard euro bij elkaar geklikt door 7,6 miljoen Nederlanders. Het waren vooral reizen, mobiele telefoons en kleding die de muizen in beweging brachten.

Maar ook het webwijnkopen wordt steeds populairder. In 2008 waren er in Nederland rond de vierhonderd internetwijnaanbieders bekend, maar die scoorden toen nauwelijks volume. Daar kwam verandering in toen ‘s lands grootste kruidenier zich schaarde bij het legertje van ‘onwiners’. Albert Heijn Wijndomein werd in het leven geroepen, te bereiken via AH.nl, waar het met een half miljoen bezoekers per week toch al gezellig druk was. Destijds verklaarde een woordvoerder dat snuffelen en shoppen in deze virtuele kelder vooral bestemd was voor ‘experimenteerders en kenners’. Albert Heijn laat staat zich er namelijk op voorstaan dat er in zijn Wijndomein flessen te vinden zijn die niet in de schappen staan. En het ontdekken van nieuwe wijnen blijkt nog steeds de motivatie om via internet te kopen.

Wat dat betreft heeft die kopersgroep de afgelopen twee jaar zijn hart kunnen ophalen, want er is een keur aan internetaanbieders bij gekomen. Waar vroeger nog winkelruimtes verbouwd dienden te worden tot wijnwinkel voldoet nu het bouwen van een website. En elke achteraf-niche wordt ingevuld. Zo zijn daar importeurs die zich verloren hebben in Duitse wijnen, wijnen uit het Portugese Alentejo, louter biologische ciders of organische champagnes. Er bestond al even een startpagina voor online wijnwinkels, waarop er 136 te vinden zijn.

Maar twee Nederlandse wijnliefhebbers die daar niet aan hun gerief kwamen, ontwikkelden www.vinopedia.com, een site met duizenden online wijnwinkels uit de hele wereld. Inmiddels trekt deze maandelijks 150.000 bezoekers, onder wie wijnschrijfster Jancis Robinson, die Vinopedia in The Financial Times ‘de mooiste en meest gebruiksvriendelijke site’ noemt.

Reageer op artikel:
Online wijn kopen doe je zo
Sluiten