Zo moeder, zo dochter

Jan Zandbergen 8 okt 2010 Cultuur

Waarin moeders en dochters hun roestvrijstalen smoelwerken tentoonstellen.

De kunstliefhebber kon afgelopen donderdag – de klassieke dag voor openingen en vernissages – kiezen tussen de jeugdige maar armlastige bezoekers van de Banksy-party van organisator Oscar van Gelderen of de Gooise nouveaux riches bij de kunstexpositie Confronting Time van Bibi van der Velden en Michèle Deiters.

Banksy is een graffitikunstenaar van wie niemand weet hoe hij eruitziet, dus dat schiet voor een societyrubriek niet echt op. Juwelenontwerpster Bibi en haar beeldhouwende moeder Michèle zijn gelukkig wat minder verlegen en staan derhalve op foto één. Binnen was er sprake van een schimmenrijk, want slechts de kunstobjecten (een gezamenlijke productie van moeder en dochter) worden in de Amsterdamse studio White Space uitgelicht. Dat levert plaatjes op als op foto twee, waar het vernissagepubliek gezellig in het duister staat te borrelen. Op de voorgrond een van de kunstobjecten, een roestvrijstalen vrouwenhoofd dat direct doet denken aan het beroemde stijlicoon Noire et Blanche van Man Ray, en dan zit je als exposerend kunstenaarsduo natuurlijk altijd goed.

Geen vernissage zonder prestigieus drukwerk, en voor het eerste exemplaar van het boek bibimichèle was niemand minder dan good old Jan Cremer gevraagd, die er trouwens zelf een artistiek voorwoordje in had geschreven.

Hierna werd een vooraf geselecteerd gezelschap van paparazzifotografen (een iconoclast als Mark Koster van De Pers is in dit gezelschap uiteraard persona non grata) in de gelegenheid gesteldom de crème de la crème te fotograferen. In de afdeling Gooische Vrouwen wijzen wij u op Anne-Trije Wijsenbeek, sinds kort uitbaatster van de beroemde Amsterdamse Eetsalon Van Dobben, met naast haar vriendin Florentine van Oosten Slingeland.


Zij draagt een ring die ontworpen werd door Bibi, die met haar Wearable Works of Art indruk maakte op internationale fashionshows. Florentine is ex-McKinsey en is uit de wereld van de legal services gestapt om haar eigen online accessoireslijn te beginnen, Donchoo geheten.

Couturier Mart Visser had zijnman meegenomen, maar die mallerd wilde gewoontegetrouw niet op de foto. De nieuwbakken Amerikaanse consul Julie A. Ruterbories toonde zich een stuk inschikkelijker en staat ter rechterzijde van het knipwonder. Van de concurre-rende veilinghuizen Christie’s enSotheby waren de hoogste bazen afgevaardigd, respectievelijk chairman Jop Ubbens en managing director Mark Grol, en namens de veelgeplaagde vastgoedtak was hotemetoot A. Philip J. de Haseth Möller aanwezig, die naast bakstenen trouwens ook nog in wijn doet, die hij eigenhandig verbouwt.

Gervaise Coebergh tot slot is de oprichtster van het gelijknamige pr-bureau en staat naast pr-medewerkster Aline de Hoop, die na het plechtige gedeelte de pers fluweelzacht naar de uitgang duwde, want artistieke tiepjes zoals in de cercle rond Bibi zijn nadat ze uitgebreid geposeerd hebben voor het journaille nu eenmaal graag onder elkaar.

Reageer op artikel:
Zo moeder, zo dochter
Sluiten