Spring naar de content

Ik ben een dief

Ik ben een dief. Een plagiaatpleger. Een zieligerd. Op Twitter, Webwereld.nl, SpitsNieuws.nl, in dagblad De Pers: op verschillende plekken heeft u de afgelopen dagen kunnen lezen dat www.hpdetijd.nl reacties op onze berichten ‘van andere websites kopieert’. Ik geloof dat ik u een uitleg verschuldigd ben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Het zit zo. NUjij.nl  is een blog zonder eigen teksten. De site, een onderdeel van NU.nl, drijft volledig op berichten van andere weblogs, waarbij bezoekers middels een simpel systeem kop, intro en foto van artikelen van andere sites kunnen overnemen. Linkje naar het oorspronkelijke artikel erbij, klaar. Het mooie aan het concept is de winwin: NUjij krijgt gratis content, de nieuwssite die het oorspronkelijke bericht schreef kan door de link nieuwe bezoekers verwelkomen.

Ook HP/De Tijd deed hieraan mee. Soms kwamen er per bericht duizenden extra bezoekers dankzij de aankondiging op NUjij. En er meldden zich ook nieuwe reageerders via NUjij bij onze website. Prima. Onder de NUjij-aankondiging konden ze óók reageren. Soms zaten daar prachtige staaltjes tussen, die meer aandacht verdienden. Die promoveerde (of kopieerde, of jatte, wat u wilt) ik soms, mét de originele auteursnaam (ik had toch niks te verbergen), naar het oorspronkelijke artikel. Reageerder een breder platform, ik weer een mooie reactie. Iedereen blij, toch?

Nou, niet dus. Vorige week bleek ene Dirk Deur, die optrad namens reageerder ‘drs. banders’ (sinds wanneer hebben reageerders vertegenwoordigers?), nogal ontstemd. In een mail kwalificeerde de heer Deur de promotie van de comments als ‘ziek gedoe van kleingeestigen’. Oké, kan gebeuren, je kunt niet iedereen tevreden houden. Dus ik delete zijn reacties (twee stuks). Ondertussen had Deur ook contact gelegd met NUjij, die prompt een Meldpunt: Help, mijn reactie staat ook op HP/De Tijd en dat wil ik niet oprichtte. NUjij-reageerder ‘Tsaar Peter de Grote’ startte vervolgens de topic Meldpunt: help mijn reactie staat niet op HP/De Tijd maar dat wil ik wél, maar deze discussie werd om onduidelijke reden gesloten.

Een vertegenwoordiger van NUjij belde vervolgens met de vraag of ik de reacties wilde verwijderen. Lang juridisch verhaal kort: ik moest van reacties op onze eigen NUjij-berichten afblijven. Had ik de voorwaarden soms niet gelezen? (Natuurlijk had ik die niet gelezen.)

Om gedoe te voorkomen heb ik alle reacties die van NUjij komen verwijderd. Jammer voor de mensen die daar wel prijs op stelden, maar het zij zo. Het waren overigens zo’n honderd comments, een schijntje vergeleken met 34.000 reacties die hpdetijd.nl sinds de start in april 2009 heeft weten op te roepen. 

Tenslotte een linktip voor de jongens van Webwereld. Journalistenplatform Villamedia heeft vanochtend een redactionele tekst van jullie site gekopieerd (‘Opinieblad HP/De Tijd neemt reacties over van andere sites’, waar hebben we die onjuiste eerste zin eerder gezien?). Hup jongens, erachteraan!

Onderwerpen