Spring naar de content

SP voert nu al oppositie tegen Rutte I

MET UPDATE – Nog een dagje en dan is het zover: Rutte I wordt gepresenteerd, met bordesscène en al. SP-leider Emile Roemer is alvast begonnen met oppositie voeren tegen het kabinet van CDA en VVD. De aanval is de beste verdediging, moet Roemer hebben gedacht. Hij vindt de keuze voor Ben Knapen als staatssecretaris maar niks. Meldt zich hier de nieuwe oppositieleider?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Roemer zet in ieder geval zijn vraagtekens bij de keuze voor Knapen. “Het CDA heeft zoveel goede kandidaten en dan komen Rutte en Verhagen met deze. Ik wil het niet op de persoon spelen, maar als dit een indicatie is van de kwaliteit en het beleid van het kabinet, houd ik mijn hart vast.”

De nieuwe SP-leider eist uitleg van de toekomstige premier en vice-premier. Knapen was namelijk bestuurder bij PCM, waar sprake was van wanbeleid. “Formeel en juridisch zullen er vast geen beletselen zijn, maar ik hoor van Rutte toch graag waarom voor Knapen is gekozen. Ik zet daar mijn vraagtekens bij.” Zijn dit de eerste geluiden van een nieuwe oppositieleider?

In de HP/De Tijd van vorige week zei VU-politicoloog André Krouwel dat Roemer beter oppositie kan voeren dan PvdA-leider Job Cohen, die ook graag de rol van oppositieleider op zich neemt. Maar de PvdA heeft het voordeel een interessanter alternatief te zijn voor het centrum-rechtse kabinet. Toch denkt Krouwel dat de SP een belangrijke stem in het debat kan worden, zeker als Roemer op ‘links-populistische wijze’ de verzorgingsstaat verdedigt.

De tijd moet uitwijzen wie de rol van oppositieleider op zich gaat nemen; Cohen of Roemer. Den Haag is in ieder geval gewaarschuwd.

Update, 13:37u: Knapen is het niet eens met Roemer.