Balkenende bespot

import de kring 15 okt 2010 Cultuur

Opmerkelijk artikel in het ledenblad Interruptie van de CDA-jongeren. Daarin wordt een geheime toespraak van Jan Peter Balkenende aangehaald, waarin hij over het opstappen van partijvoorzitter Peter van Heeswijk na de verkiezingsuitslag zegt: “Ik ben bang dat men zijn aftreden puur als symbolisch gebaar ziet. Zoals soms ook een voetbaltrainer geslachtofferd wordt, terwijl iedereen ziet dat het hele team verrot is.” Verderop: “Ik vraag jullie: wat heeft marketing voor zin als je niets te verkopen hebt?” En: “Het CDJA heeft ook geenzak van zich laten horen, althans, veel te weinig. Verdorie.” Balkenende besluit met: “Bah! Nou, de groeten. Ik ga een biertje drinken met Jack de Vries.”

Deze speech doet denken aan de neptoespraak van Balkenende in het ter ziele gegane weekblad Opinio uit 2008, geschreven door – naar later bleek – hoofdredacteur Jaffe Vink. Daar was Balkenende niet blij mee, dus startte hij een bodemprocedure. Dat betekende het einde voor Opinio. Is Interruptie-hoofdredacteur Gerard Adelaar daar nu ook bang voor? “Nee. Als je zo’n rechtszaak start, zeker tegen je eigen jongerenblaadje, maak je meer kapot dan je lief is.” Waarom is er gekozen voor deze vorm? “Het is ludieker enluchtiger dan een essay. Boven-dien is Balkenende politiek gezien niet meer relevant. Als we Maxime Verhagen een neptoespraak toedichten, is dat een ander verhaal.”

Waren ze toch niet een beetje bang, er staat immers geen auteur bij? “Het is niet voor niks anoniem. Ik ga niet vertellen wie het heeft geschreven. Critici vinden het laf. Maar ja, als je er een naam boven zet, is de pret eraf.”

Reageer op artikel:
Balkenende bespot
Sluiten