Biowijn uit de hak van De Laars

import eet team 15 okt 2010 Cultuur

Italië telt het grootste aantal biologisch gecertificeerde wijnboeren van Europa. Vorig jaar is er nog eens tien procent extra aan het bio-wijngaardareaal toegevoegd, zodat het totaal nu ruim 1,1 miljoen hectare beslaat. Daar zijn inmiddels een kleine 50.000 gecertificeerde boeren op doende. Vooral in het zuidelijke Sicilië en Puglia staat ‘met respect voor de natuur werken’ hoog op de agenda. Ooit waren dit overigens streken die het vooral moesten hebben van bulkproductie, en ‘veel voor weinig’ ging nu eenmaal maar zelden hand in hand met ‘puur en eerlijk’.

Echter, nu steeds meer wijnproducenten het maken voor de massa beginnen af te zweren – niet in de laatste plaats omdat de prijzen van dit marktsegment sterk onder druk staan – (her)ontdekken zij de potentie van hun terroir. Vaak is deze zelfs dermate groot dat zij zichzelf en de wijndrinker tekort zouden doen door de opbrengst daarvan als anonieme waar te leveren aan de coöperaties of aan de wijnfabrieken. Meer en meer wijnmakers brengen hun wijnen daarom weer onder eigen naam op de markt. En het achterwege laten van herbiciden, pesticiden en kunstmest beschouwen zij daarbij als een vanzelfsprekendheid.

Vooral de laatste jaren is me het groeiende aanbod van precies gemaakte, goed verzorgde wijnen uit de hak van De Laars opgevallen. Modern geproduceerd, maar met respect voor de autochtone druiven. Neem bijvoorbeeld de Cefalicchio Vigne Alte Rosso 2007 uit Puglia. (€ 11,50). Demeter (biologisch-dynamisch) gecertificeerd. En gemaakt van montepulciano. Dat is nergens een nadrukkelijke zonaanbidder geworden die dondert van de zoeten, volheid en de tannines, wat vaak als zo karakteristiek wordt omschreven voor deze contreien. Dit is voor zuidelijke begrippen zelfs een enorm verkwikkende wijn met een rins-kersige frisheid. Zuiver, energiek en bijkans koket. En weliswaar ook met een vleugje ceder, een snufje specerij en een fluisterzoetje. Maar laten die nu juist een scharrelkoeien-entrecote en de aanzet van het najaar flatteren. HH

Importeur Vinoblesse. www.vinoblesse.nl.

Reageer op artikel:
Biowijn uit de hak van De Laars
Sluiten