Boslust

import eet team 15 okt 2010 Cultuur

Amsterdam kent een flink aantal restaurants op off beat-locaties, maar restaurant Het Bosch heeft zich wel heel erg goed verstopt: achter de loodsen van een jachthaven aan de Nieuwe Meer op de grens van het Amsterdamse Bos. Een zaak met een prima keuken en een zweem van Fawlty Towers, compleet met een witte vleugel en – als ik me goed herinner – een terras met kunstgras. Het is inmiddels allemaal geschiedenis, want de oude behuizing is gesloopt en inmiddels staat er, na wat wel een jaar van bouwactiviteiten leek, een compleet nieuw restaurant. Het donkere pad langs de loodsen heeft op een regenachtige donderdagavond nog steeds een zeker Tatort-gehalte, maar het houten chalet aan het water, gemarkeerd door fakkels, ziet er vooral in esthetische zin spannend uit. De spectaculaire ruimte binnen wordt verdeeld door een knalrode bank onder een zwart plafond met aan een kant een open keuken en aan de andere kant de eetzaal onder een blond houten plafond. Ofschoon de bouw nog niet helemaal is voltooid, zit de zaal al vol.

Het Bosch is een ambitieus restaurant. Dat uit zich al direct in allerlei details, zoals smaakvolle peper- en zoutmolens, een tafelblad met reptielmotief, heerlijke taggiasche olijven, amandelen, dunne kaasstengels en komkommersticks in kruidenmayonaise bij het aperitief en wijn die wordt gedecanteerd en gekoeld in een glazen kubus met ijs.

Er zijn twee menu’s: een menu du marché van vijf gangen voor € 65 en een bib-menu van drie gangen van € 36, dat begint met een cocktail van Hollandse garnalen met hangop en Parmezaan, de beste Hollandse garnalencocktail die ik dit jaar geserveerd kreeg, want menig eethuis borduurt nog onverstoorbaar voort op de cocktailsausvariant.

De keuken vuurt trefzeker en in gestaag tempo door. Het eerste gerecht van het marché-menu, dat voor € 15 ook à la carte besteld kan worden, is een ceviche van makreel met tomatencompote en yuzu tapioca, een aangenaam fris en toch rijk gerecht. Pompoensoep met buikspek bestaat uit een spies met spekjes en een quenelle van five spice-mascarpone, waar de soep aan tafel wordt bijgeschonken. Van tongschar zijn de perfect gegaarde filets gevouwen over pastinaakpuree met shiitake en beurre noisette.

Sinds ik risotto geproefd heb van anderhalf pond boter op een pond rijst vind ik de meeste risotto’s al snel aan de droge kant, maar dat is niet het geval met deze risotto met rode biet. Zal ook te danken zijn aan de roomkaas die er bij zit. Toch lijkt de combinatie niet helemaal uit de verf te komen.

Bavette is een smakelijk stuk vlees met lange draad uit de runderflank, dat in Nederland nauwelijks bekendheid geniet. Het moet niet alleen nauwkeurig worden gebakken, maar ook haaks op de draad gesneden, en dat is hier foutloos gedaan. Daarnaast Hasselback-aardappeltjes (in lamellen gesneden, maar aan de onderkant aaneen gelaten) en puree van artisjok en gepofte knoflook, een memorabel gerecht. Inclusief een kaasplank, water en een fles Furmint (eigenzinnig Hongaars wit) laten we € 130 in Het Bosch liggen. RH


Het Bosch, Jollenpad 10, Amsterdam. Tel. 020-6445800.

Reageer op artikel:
Boslust
Sluiten