Topmeester

import eet team 15 okt 2010 Cultuur

Bij het zien van tv-programma’s waarin deelnemers zich in het zweet werken voor de kans zich MasterChef of Topchef te mogen noemen, zou je bijna de indruk krijgen dat het metier van kok op topniveau in een constante staat van gelukzaligheid beleefd wordt. Niets is minder waar; beide presentators van Topchef zijn bijvoorbeeld al eens door het diepe dal van een faillissement gegaan, en veel van hun collega’s leiden een inspannend bestaan tussen hoop en vrees in de strijd om hun gasten een leuke avond te bezorgen en tegelijk Michelin, GaultMillau en Lekker te vriend te houden.

Des te opzienbarender is het een succesvolle kok aan het werk te zien bij wie roem en fortuin op een volstrekt ontspannen manier lijken aan te komen waaien. Zo’n kok is Stéphane Reynaud, patron cuisinier van een middenklasse restaurant in Montreuil bij Parijs. Naast koken kan Reynaud ook schrijven, met gevoel voor humor. Zijn boeken, waarin simpele Franse maaltijden worden gepropageerd (A propos bistro, Gebraad), zijn wereldwijd een succes, waardoor de auteur op zijn gemak de wereld rondreist om zijn boeken aan de man te brengen, terwijl zijn restaurant – dat geen ster heeft en die dus ook niet kan verliezen – dagelijks vol zit.

Reynauds nieuwe boek heeft, evenals de vorige uitgaven, het aura van compleetheid. Deze ‘eeuwigdurende culinaire almanak’ presenteert op ruim vijfhonderd pagina’s voor elke dag van het jaar een maaltijd van seizoensproducten, op een aangenaam onderhoudende toon. Het gevaarte zou in de kookboekenkast moeten passen, want het maakt minstens drie andere kookboeken overbodig. RH

Stéphane Reynaud: 365 goede redenen om aan tafel te gaan. Uitgeverij Fontaine € 29,95. Een filmpje van het bezoek van Reynaud aan Nederland is te zien op www.hpdetijd.nl.

Reageer op artikel:
Topmeester
Sluiten