Uitvinders

import 21ste eeuw 15 okt 2010 Leven

Een van de leukste televisieprogramma’s van dit moment is – vind ik -Het Beste Idee van Nederland (zaterdag avond op SBS6). Dat is met name te danken aan het hoge klungelgehalte van veel deelnemers. Het zijn de inmiddels bekende audities van een talentenprogramma, in dit geval met veelal haastig in elkaar gefrunnikte ‘dingen’,en dat levert leuke tv op. Kinderen die met een pluche hond laten zien hoe zij het hondenpoepprobleem willenaanpakken zijn nog wel schattig, maar veel vaker zie je bejaarden (oké, senioren) schaamteloos hannesen om de jury te overtuigen dat wat zij hebben verzonnenecht ‘Het Beste Idee van Nederland’ is. Gelukkig is de jury keihard en worden veel prutsers genadeloos weer terug naar huis gestuurd. Terecht!

Uiteindelijk leidt dit program-ma tot een vinding die in de winkels komt, maar de allerbeste uitvinding die volgend jaar in productie gaat, komt niet uit deze koker. Dat is namelijk het alcoholslot: een blaaspijp die ervoor zorgt dat je niet meer dronken achter het stuur kunt kruipen. Het is geen recente uitvinding, Zweden, Finland, de Verenigde Staten en Canada werken er al mee – en met succes. Maar zoals dat helaas wel vaker gaat met dit soort dingen, moet er in Nederland eerst jaren over worden gesteggeld. Gelukkig is de kogel nu door de kerk, want de introductie resulteerde in veel minder verkeersdoden. Tot nu toe overlijden jaarlijks ongeveer tweehonderd mensen door een ongeval als gevolg van een dronkemansrit, en het alcoholslot gaat dit geheid verminderen. Het is jammer dat het apparaat niet vrij in de handel komt. Alleen wanneer je wordt gepakt met ten minste 1,3 promille alcohol in het bloed, of als je een notoire dronkenlap bent, kun je onder het Alcoholslot Programma (zo heet dat echt) vallen en krijg je een alcoholslot. Dus ook na volgend jaar zullen Nederlanders in het verkeer komen te overlijden door alcoholmisbruik, helaas. Wellicht dat een alcoholslot, net als een navigatiesysteem en airconditioning, ooit tot de standaarduitrusting van een auto zal behoren, maar vooralsnog niet.

Uitvinders kunnen inmiddels weer een volgend apparaa bedenken om het verkeer veiliger te maken. Een slot tegen te snel rijden? Dat bestaat al en heet een snelheidsbegrenzer. Maar een apparaat dat schofterig weggedrag – laten we het een ‘Nigel de Jong’etje’ noemen – kan voorkomen, is zeer welkom.

Reageer op artikel:
Uitvinders
Sluiten