Spring naar de content

Toen was stieren pesten nog heel gewoon

Nu online: het állereerste Nederlandse tv-journaal, van 5 januari 1956. Onderwerpen: stakende vissers in IJmuiden (“een definitieve oplossing wordt niet voor zaterdag verwacht”), een kerstbomenverbranding op het Bos en Lommerplein (“De georganiseerde fikkies zijn overal een dubbel succes: de dennenbomen worden op een veilige manier opgeruimd, en jong en oud beleeft er groot plezier aan”) en de stierenrennen van Pamplona. Refereren media anno nu in verhalen over de bloedige traditie vooral aan gewonden en dierenmishandeling, vroeger was het vooral léuk. “Iedereen beschouwt de jacht als een leuk verzetje,” aldus de NTS-stem. “Het is moeilijk te zeggen wie meer plezier heeft: de menigte die de stier nazit, of de stier die op zijn belagers los stormt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

<object width=”352″ height=”198″><param name=”movie” value=”http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf”></param><param name=”allowfullscreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”true”></param><param name=”flashvars” value=”tcmid=tcm-5-824229″ /><embed src=”http://s.nos.nl/swf/nos_video_embed.swf” type=”application/x-shockwave-flash” width=”352″ height=”198″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” flashvars=”tcmid=tcm-5-824229″></embed></object>

Meer over het eerste tv-journaal vindt u bij de NOS.