Spring naar de content

Rutte: ‘Albayrak liet kans liggen door Turkse nationaliteit niet op te geven’

Bij het gesteggel over de dubbele nationaliteit van Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, de kersverse staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft inmiddels iedereen zijn zegje gedaan. Wilders vindt, zonder ditmaal overigens een motie van wantrouwen in te dienen, dat zij haar Zweedse paspoort moet inleveren, de coalitiepartners CDA en VVD zien geen probleem in de dubbele nationaliteit. De enige die zich tot nu toe in stilzwijgen hult, is premier Mark Rutte. Hoe anders was dit enkele jaren geleden tijdens de rel om het Turkse paspoort van toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op 1 maart 2007 zei Rutte het volgende in de Tweede Kamer over de kwestie: “Deze beide bewindslieden houden zich aan de wet. Er is geen enkele twijfel aan hun loyaliteit. Ik heb alleen wel aangegeven, het had mevrouw Albayrak gesierd, als signaal naar anderen Turkse Nederlanders om haar andere nationaliteit neer te leggen. Maar het is geen reden om haar niet te benoemen in deze functie, dat heeft niets met elkaar te maken.”

En in het televisieprogramma NOVA (vanaf 19 minuten) stelde hij een dag later: “Zij is staatssecretaris, belast met het hele onderwerp immigratie, dus zij gaat hierover. Zij is bovendien iemand die als eerste Turkse Nederlander toetreedt tot het Nederlandse kabinet, een hele voorname positie. Ik vind inderdaad dat zij een kans heeft laten liggen door op dat moment te zeggen: ‘Luister, ik krijg nu die kans, ik ga ook nog die portefeuille immigratie doen, dat gaat hier over Ik leg die Turkse nationaliteit af.’ Dat had ik chique gevonden.”

Nu is Rutte vooral oorverdovend stil. Zou hij de uitspraken die hij in 2007 deed, nu gewoon kunnen herhalen? Veldhuijzen van Zanten-Hyllner invullen waar hij eerder Albayrak zei?