Spring naar de content

De chinese wonderdokter Huang Hongyung

Dwarslaesie, terminale spierziekte, hersenletsel- voor wie doodziek en uitbehandeld is, is de verleiding groot om op internet naar genezing te zoeken. En daar kom je al gauw terecht bij omstreden artsen als Huang Hongyung, wonderdokter te Peking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eind jaren negentig werkte Huang Hongyun in de Verenigde Staten mee aan een project onder leiding van Wise Young, hoogleraar neurologie aan Rutgers University en een expert op het vlak van ruggemergletsel. De zoektocht naar een behandeling vordert erg traag: eigenlijk kunnen artsen weinig doen voor mensen die door schade aan hun ruggemerg in een rolstoel belanden. Dat komt doordat het littekenweefsel dat zich na een ongeval ontwikkelt, verhindert dat de zenuwbanen zich herstellen. In de loop van de jaren negentig verschenen er in vakbladen echter hoopvolle berichten over de zogenaamde olfactorische gliacellen, die er tijdens de embryonale ontwikkeling voor zorgen dat onze reukzenuw tot in de hersenen kan groeien.

Uit Youngs experimenten bleek dat het inbrengen van foetale olfactorische gliacellen bij proefratten met ruggemergletsel in sommige gevallen een gedeeltelijk herstel teweegbracht. Huang oefende op Youngs ratten de kneepjes van het vak en ging na een jaar terug naar China, waar hij de techniek prompt op mensen begon toe te passen. “Wise, het is geweldig, kleine mensjes zijn net kleine ratjes,” liet hij eind december 2001 weten. Young wist niet waar hij het had. “Hou daar alsjeblief mee op,” mailde hij terug. “Ik kom zo snel mogelijk.”
Youngs smeekbede mocht niet baten. Huang heeft inmiddels al meer dan 1500 patiënten uit de hele wereld behandeld met olfactorische gliacellen uit geaborteerde menselijke foetussen. Hij beperkt zich niet tot ruggemergletsel: volgens zijn website behandelt de dokter ook alzheimer, parkinson, hersenletsel, multiple sclerose, ALS en nog een tiental andere aandoeningen. Terwijl er voor de behandeling van ruggemergletsel tenminste nog indicaties waren dat de ingreep bij ratten succes sorteert, is voor de andere neurologische aandoeningen zelfs die bescheiden wetenschappelijke basis afwezig. Huang lijkt dus simpelweg te redeneren dat het niet uitmaakt wat er precies kapot is in het zenuwstelsel van de patiënt: hij injecteert gewoon een flinke portie olfactorische gliacellen op de plaats van het onheil, en klaar is Kees. Kosten voor de patiënt: minstens 25.000 euro.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen