Spring naar de content

Internet financiert fotoboek René Clement

Vijf jaar lang werke fotograaf René Clement aan zijn project Promising Land. In Orange City (Iowa) vond de Limburger, die al twaalf jaar in Amerika woont, een groep oorspronkelijke Nederlanders en maakte daar een fotoproject van. De Friezen en Achterhoekers trokken hun oer-Hollandse kledij aan, de klompen kwamen tevoorschijn en de foto’s vertellen de geschiedenis van deze nederzetting. Na die vele jaren noeste arbeid is Clement nog op zoek naar één ding: geld. Geld om een boek te kunnen publiceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Via de website van Kickstarter sprokkelt u geld bij elkaar?
“Ja. Geld is altijd een probleem als je een boek wilt publiceren. Daar heb ik hulp bij nodig, en dit is een moderne manier om sponsoring te krijgen. Je zegt wat je streefbedrag is en wat je tegemoetkoming is. Hoe meer je stort, hoe meer je ervoor terug krijgt. Mensen die geld geven krijgen dan een gesigneerd exemplaar opgestuurd of bijvoorbeeld ansichtkaarten.”

(Lees verder onder de video.)
<object width=”410″ height=”325″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/_6vOg8hDcss?fs=1&amp;hl=nl_NL”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/_6vOg8hDcss?fs=1&amp;hl=nl_NL” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”325″></embed></object>

U heeft in Nederland al diverse prijzen gewonnen. Niemand in uw contactenlijst die u hiermee kan helpen?
“Je weet toch dat we in een financiële crisis zitten? Maar ik ga ook nog subsidies aanvragen. En dit is gewoon een mooie manier om een project te financieren, en dat wilde ik graag. Zo heb ik meer invloed op mijn eigen werk.”

Vijf jaar hard gewerkt. Wat als de financiering niet rond komt?
“Hahaha, tja… Ik heb in ieder geval één ding voor ogen en dat is dat dit project met een boek uitkomt. Je moet in dit vak gewoon een hele dikke huid hebben. Als je snel ontmoedig wordt, dan kan je beter stoppen.”

Wat is de Promising Land?
“De Promising Land komt uit 1870. Een groepje mensen uit Pella, Iowa, waren op zoek naar vruchtbare grond om landbouw uit te oefenen. Die club trok westwaarts en vond grond in Orange City, Iowa. Maar Amerika is een immigratieland, en eigenlijk zijn alle delen hier wel het beloofde land. Met dit project gaat het beloofde land wel echt over de Nederlandse immigranten die grond vonden in Orange City.”

Na al die jaren zelf nooit de drang gehad terug te gaan naar het beloofde Nederland?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben in deze stad (New York, red.) zo verwend met cultuur, de mensen en het eten, dat ik denk dat ik me heel snel ga vervelen in Nijmegen. Maar dat weet ik eigenlijk ook niet. Voorlopig ben ik hier nog gelukkig.”

Nog geen goede daad verricht vandaag? Klik dan HIER en stort wat dollars om Clement de winter door te helpen.

Onderwerpen