De neus van Yuri

import column blijboom 22 okt 2010 Cultuur

Net als de rest van sportminnend Nederland had ik het Yuri allang vergeven.

ammer dat Yuri’s neus weer dezelfde kant op stond.”

“Laat Yuri maar snuiven.”

“Lord of the Rings? Eerder het omgekeerde: Drol of the Rings!”

“Zeg, die Yuri van Gelder – die heeft zichzelf ook aardig in de nestjes gewerkt hè? De VOGELNESTJES. Ja, die mevrouw daar begrijpt ‘m!”

En zo zullen er ongetwijfeld meer grappen zijn die cabaretiers van zins waren op ons af te vuren. Want een nationale sportheld, iemand die altijd – let op, daar komt er weer eentje! – om door een ringetje te halen was, viel lelijk op zijn neus en dan zijn de lijkenpikkers onder de grappenmakers er als de aasgieren bij om het een en ander los te scheuren voor hun aanstaande oudejaarsconference. En hoewel ik zelf geen cabaretier ben – u zult dat inmiddels hebben gemerkt – heb ik mezelf ook schuldig gemaakt aan zulk abject gedrag. Want ik moet tot mijn niet geringe schande bekennen dat ik bovenstaande dijenkletsers zelf heb opgehoest in de minuten nadat bekend werd dat turnkampioen Yuri van Gelder zich weer eens had vergist in de bak met wit spul (grappen over magnesiumpoeder zijn niet alleen door cabaretiers, maar ook door buschauffeurs, banketbakkers en beurtschippers gemaakt – wie daarmee nog op de planken durft te verschijnen, verdient een dusdanige schop dat hij spontaan een driedubbele salto in de orkestbak maakt).

En waarom, edelachtbare, meende ik lollig te moeten doen om de gevallen held? Omdat ik woedend was, zeg maar gerust razend. Uit pure frustratie dus. Want net als de rest van sportminnend Nederland had ik het Yuri allang vergeven dat hij in zijn vrije tijd een Colombiaanse frisse neus was gaan halen. Cocaïne in je mik proppen werkt in de turnsport op geen enkele manier prestatieverhogend, dus van competitievervalsing is nooit sprake geweest. We accepteerden dat hij in het kader van de voorbeeldfunctie een douw kreeg en hoopten vanaf dat moment dat hij de kracht zou vinden om zichzelf terug te knokken. En eerlijk gezegd twijfelden we daar geen moment aan. Fysiek zat het sowieso wel goed: Yuri torst een paar spierballen met zich mee waarbij de biceps van die spinazievretende matroos uit die tekenfilms in het niet vallen. En op het mentale vlak hadden we ook geen enkele twijfel. Castingbureaus in Hollywood die verlegen zitten om een emotieloze Russische huurmoordenaar zouden alleen maar even een telefoontje naar Yuri van Gelder moeten plegen. Je ziet het gewoon voor je, hoe hij met die ijskoude blik in zijn ogen vanuit de nevel opduikt en een pistool met geluiddemper op de slaap van George Clooney of – beter nog – Tom Cruise zet.


Met die mentaliteit zat het dus wel goed. Dachten we. Tot godbetert bekend werd dat de ‘medische redenen van persoonlijke aard’ waarom hij zich voor het WK turnen had moeten terugtrekken, toch weer een eufemisme bleken voor het nasaal consumeren van narcotica. Althans, volgens de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, die eerder nog op een inderhaast belegde persconferentie een spagaat tentoonspreidde waarvoor 9.9 op de bordjes had kunnen verschijnen. Zowel pers als sporter moest bij die gelegenheid worden bediend, met die cryptobabbel over ‘medische redenen van persoonlijke aard’ tot gevolg.

Een dag later werd die ballon doorgeprikt, waarna Yuri ‘m zelf uit alle macht weer probeerde op te blazen. Nee, er had in zijn neusgaten geen plaatselijke sneeuwstorm gewoed. Juist omdát hij vanwege de enorme druk, het móeten presteren op het wereldkampioenschap in eigen land, de kans liep om weer het cokepunt te bereiken, had hij besloten zich terug te trekken voor dat prestigieuze toernooi. “Totdat ik zelf aanvoel dat mijn psyche ook klaar is voor rentree in de topsport,” aldus Yuri, van wie eigenlijk niet bekend was dat hij zo mooi kan schrijven. Dat de turnbond vervolgens naar buiten bracht dat hij toch weer cocaïne zou hebben ingeademd, noemt hij in diezelfde verklaring ‘ronduit schandelijk’. Van Gelder verwijt de kopstukken van de bond dat ze hem ‘op beschamende wijze te kijk wensen te zetten in de media’.

Uit de grond van mijn hart hoop ik dat Yuri de waarheid spreekt. En dat hij zich, sterker dan ooit, naar wereld- en Olympisch goud weet te knokken, zelfs als dat in de gruwelijke hoedanigheid van ‘turnbelg’ moet gebeuren. Want wat trekt hij dan naar ons allemaal, heren cabaretiers? Juist: een lange neus!

Reageer op artikel:
De neus van Yuri
Sluiten