Inspiratie

import vooraf 22 okt 2010 Leven

We waren er blij mee en kondigden ‘m vorige week groot aan: Exclusief! Job Cohens alternatieve regeringsverklaring. De leider van de een na grootste partij, tevens de gedoodverfde oppositieleider, gaf in ons blad zijn statement af – het visitekaartje op grond waarvan het kabinet-Rutte z’n borst nat zou mogen maken. Mocht u het gemist hebben, deze drie citaten geven de essentie weer. Eén: “We gaan (-) uit van de kracht en de talenten van mensen.” Twee: “Maar mijn grootste zorg zit in de benadering van mensen.” En als uitsmijter: “Er is volop aanleiding voor politieke strijd en daarom ben ik in Den Haag.”

Bent u daar nog? Hoe lang is Geert Wilders nu bezig? Jaar in jaar uit wast hij met zijn oneliners hele bevolkingsgroepen de oren – op watwilwilders.nlstaan die uit de periode 2004-2009 nog eens netjes categorisch gerangschikt. Gloedvol, schijnbaar onbevreesd en consequent verwoordt deze permanent beveiligde man dagelijks een kraakhelder, voor iedereen te volgen gedachtegoed. Hij beledigt islamieten en zaait haat tegen moslims, maar doet dat zo geraffineerd dat hij uit de rechtszaak die tegen hem gevoerd wordt alleen maar als winnaar tevoorschijn kan komen. Zijn kompaan Martin Bosma publiceerde onlangs De schijn-élite van de valse munters, een vurig, persoonlijk boek dat leest als een trein en dat de komende jaren zal dienen als het ideologische fundament van een beweging die nog lang niet zijn top heeft bereikt. Leg daar eens Cohens vorig jaar verschenen boek Binden naast, een bundeling van eerder gehouden toespraken. Waar Bosma constant schrijft over de praktijk – de ene na de andere gebeurtenis volgt elkaar op – is Cohen een theoreticus die zijn abstracte denkbeelden over bindend burgerschap zo goed als nergens toetst aan de praktijk. Ook in zijn ‘regeringsverklaring’ lees je formalistische, futloze zinnen als: “Met deze beleden ongelijkheid ontstaat een voedingsbodem voor een wereld die ik niet wil.” Of: “En dat in een tijd waarin wij juist iedereen bij de samenleving moeten betrekken, en te zorgen (hebben – EvHP) dat iedereen verantwoordelijkheid neemt.”

Niemand pikte de alternatieve regeringsverklaring van Job Cohen op. Luistert er al niemand meer naar hem? Zwijgt men uit piëteit? Wilders en Bosma doen het in hun broek van het lachen. Arme Job, arme PvdA . Was de sociaaldemocratie er ooit slechter aan toe?


Eduard van Holst Pellekaan

(e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Inspiratie
Sluiten