Spring naar de content

Piet Paris & Paolo Milano

Waarin Paris, pakken en porselein prima hand in hand gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het werk van toonaangevend mode-illustrator Piet Paris (1962) was een week lang te zien en te koop op de eerste verdieping van het Hirschgebouw in Amsterdam. Hier spreekt Piet zijn dankwoord uit tijdens de opening van de tentoonstelling, waar tevens de lancering plaatsvond van het boek Piet Paris Fashion Illustrations. Even daarvoor was hem bovendien het eerste (voor de gelegenheid ingelijste) vel van tien postzegels overhandigd die hij ontwierp voor Stop Aids Now!. Voor de liefhebber zij vermeld dat het hier om postzegels gaat waaraan je ouderwets moet likken, want Piet hecht aan deze en andere klassieke kwesties.

Volop hip volk in het Hirschgebouw, met hier op de eerste rij tussen de toehoorders couturier Mart Visser en het roddelende garen- en bandmeisje Fiona Heering. Wel op de gastenlijst, maar niet aanwezig, waren Viktor & Rolf. Piet Paris ontwierp eerder de officiële uitnodiging van hun laatste Parijse modeshow. Maar ook zonder dit illustere duo was het druk genoeg. Bijna alles was ook te koop, tegen prijzen vanaf 500 euro voor een illustratie. Voor liefhebbers waren er beeldige Piet Paris-tegels van Koninklijke Tichelaar van Makkum en een Piet Paris-koffieservies dat eveneens heftig de begeerte opwekt.

Foto drie is van Querido-uitgever Mark Pieters, die overigens niet de uitgever is van het fraai verzorgde overzichtsboek. Mark is getrouwd met Wieneke, de zus van Piet Paris (officiële naam: Pieter ’t Hoen) en poseert hier naast een van de grotere werken van zijn kunstzinnige zwager.

Later dezelfde avond was de opening van de vlaggenschipwinkel van Zegna in de P.C. Hooftstraat, met veel gezichten die eerder bij Piet Paris te zien waren. Ermenegildo Zegna is een eerbiedwaardig Italiaans familiebedrijf dat aanvankelijk vooral de wollen stoffen leverde om herenpakken van te maken. Hun beste besluit was om zelf dan ook maar die pakken te gaan maken, want niets zit zo prettig als een Zegna. Op foto vier staat erfgenaam en bestuursvoorzitter Paolo Zegna naast acteur Daniel Boissevain, en het spreekt vanzelf dat de beide heren van enkel tot kin in Zegna zijn gestoken.


Typisch genoeg had het familiebedrijf tot nu toe geen eigen winkel in de PC, en moest de liefhebber ervoor naar buurman Oger. Om deze omissie helemaal goed te maken, was daarom meteen maar de Italiaanse ambassadeur uitgenodigd. Zijne excellentie Franco Giordano staat hier rechts van winkelmanager Rob Jolen.

Achterin stond het Internationale Jonge Gezicht van de wintercollectie 2010 van Zegna, Bastiaan Ninaber van Eyben. Die van het voorjaar was toevallig of niet de eveneens Nederlandse Mark Cox. Bastiaans vader Gerrit-Jan is een bekende Haagse serviesverkoper in de Hoogstraat die in februari met de winkel stopt (sinds 1917). Gerrit-Jan gaat in de luxe-boten-business, waar meer marge op zit dan op een eierdopje van Edme. Voor de liefhebber van plateel weet hij trouwens nog een écht chic merk: het Duitse Dibbern. Ouderwets hergestellt in Deutschland.