Pieter Jan Hagens

import zelfportret 22 okt 2010 Leven

Pieter Jan Hagens (Amersfoort, 1958) is radio- en tv-presentator. Hij is te zien in EenVandaag en sinds kort ook in Buitenhof. door Ernest Marx, foto Jos Lammers

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Een beetje wiebelig. Ik hoorde net dat Antonie Kamerling gisteren zelfmoord heeft gepleegd. Ik heb hem niet persoonlijk gekend, maar ik ben er wel door geschokt. Deels identificeer ik me met hem; hij was iets jonger, maar had net als ik een vrouw en twee kinderen. Zo’n nieuwsfeit is niet te bevatten.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen met hufterig gedrag. Het lijkt alsof hufterigheid een steeds meer geaccepteerde gedragsnorm wordt. Dat vind ik heel naar.

Wie zijn uw helden?

Hans Vandersmissen. Zijn boek Rond de Friese Zee is mijn watersportbijbel. Ik vind hem de beste maritieme schrijver van Nederland. Helaas is hij vorig jaar overleden. Ik heb hem stomtoevallig een paar maanden daarvóór eens ontmoet op de Waddenzee. Hij bleek een geweldige vent te zijn.

Bent u aantrekkelijk?

Voor sommigen wel. Mijn vrouw heeft daar gedurende ons lange huwelijk meerdere malen het bewijs van geleverd. Maar ik geloof niet dat mijn aantrekkelijkheid het gemiddelde ontstijgt.

Lijkt u op uw moeder?

Dat kan ik niet beoordelen. Ik was drie jaar oud toen zij overleed. Uit tweede hand weet ik wel dat zij zich erg over dingen kon opwinden. Ik kan soms ook wel driftig zijn. Verder was zij een uiterst sociaal voelend mens dat pleegkinderen in huis nam en zich bekommerde om het lot van anderen. Daarin ben ik minder begaafd dan zij.

Wat is uw grootste angst?

Ziekte, gebrek en de dood.

Wat zijn uw dagdromen?

Al ruim tien jaar droom ik erover om eens een zeiltocht te maken van Nieuw-Zeeland naar Bora Bora. Die droom is inmiddels aan het vervagen. Mijn leven is heel plezierig nu.


Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Anderhalf jaar geleden, toen Cor, een van mijn beste vrienden, overleed aan kanker.

Bent u monogaam?

Uiteraard.

Wat is uw definitie van geluk?Dat je niet verlangt naar een ander leven dan hetgeen je nu leidt.

Lijkt u op uw vrienden?

Nee. Ik heb een vriend die ontzettend creatief is, alles weet over cultuur en literatuur en een begaafd schrijver is. Eentje is enorm sportief en gedisciplineerd. Cor was muzikant en had een tamelijk sombere kijk op het leven. Allemaal eigenschappen die ik niet heb.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Niets. Ik kan heel goed leven met mijn eigen gebreken.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw Renske. We zijn nu twintig jaar samen en hebben twee kinderen.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik kan heel goed liegen.

Hoe moedig bent u?

Dat valt tegen. Met het hele gezin aan boord zijn we een keer om twee uur ‘s nachts bijna gestrand bij het Duitse Waddeneiland Spiekeroog. Er was veel stress. Ik raakte behoorlijk in paniek. Mijn echtgenote Renske bleef koelbloedig.

Waar schaamt u zich voor?

Nergens voor.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Mijn vader heeft de meeste invloed op mij gehad. Hij was een heel leuke, evenwichtige, rustige, slimme en ruimdenkende man. Ik denk dat hij veel in mij geplant heeft wat er nog steeds zit.

Wanneer was u het gelukkigst?

Op verschillende, vrij onschuldig ogende momenten. Zoals toen ik met mijn zoon in Noorwegen op een rots zat en we naar kabeljauw visten. ‘s Avonds maakten we een kampvuur en aten we de vangst op. Mooier kan haast niet.


Welke eigenschap waardeert u in een man?

Een combinatie van eruditie en hartelijkheid. Dat hij kan praten over de internationale politiek, het leggen van een dwarsgeknoopte paalsteek en dat hij tegelijkertijd openstaat voor wie jij bent en wat jij te zeggen hebt.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Bij Clairy Polak waardeer ik heel andere eigenschappen dan bij mijn echtgenote. Terwijl ik ze beiden waardeer. Bij een geliefde is het belangrijkst dat ze in staat en bereid is om mij goed te begrijpen.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Blijkbaar niet mijn Staverse kotter. Die staat nu te koop omdat ik een andere boot wil. Onvervangbaar zijn mijn oude foto’s en brieven.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat het mij gelukt is om te overleven binnen de omroep. Er zijn periodes geweest dat dat niet zo makkelijk was.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn poging begin jaren tachtig om deejay te worden bij Hilversum 3. Daar moest je van niets iets kunnen maken, en ik was daar eigenlijk veel te serieus voor.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Er is iemand die mij in mijn werk op een achterbakse, gemene manier heeft dwarsgezeten en oneerlijk heeft behandeld. Hij loopt nog rond in het vak. Zijn naam noemen zou te veel eer zijn.

Wat is de beste plek om te wonen?

Binnenkort verhuis ik van de Jordaan naar een woonark in Amsterdam-Noord. Ik voorzie dat dat de beste plek wordt.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Daar moet je al helemaal niet over nadenken. Is zinloos.

Wat is uw devies?

Vooral in deze tijd van toenemende hufterigheid: eerst denken, dan pas schreeuwen.

Reageer op artikel:
Pieter Jan Hagens
Sluiten