Staatssecretaris onder vuur

import haagsche post 22 okt 2010 Politiek

De kersverse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) ligt onder vuur. Met name door zijn oud PCM/Persgroep-collega’s. Haagse Post (zelf doen wij niet aan relletjes wegens te deftig) zat al te wachten op het moment dat Knapen aan de schandpaal genageld zou worden. En dat duurde nog best lang. Want op 8 oktober verstuurde de Rijksvoorlichtingsdienst een persbericht dat Knapen door toenmalig formateur Mark Rutte ontvangen zou worden.

Pas vier dagen later roerde het journaille zich. De Pers begon met een quote van een oud-collega van Knapen: “Een jandoedel.” De Volkskrant kwam daar overheen met een heus hoofdredactioneel commentaar onder de titel ‘Just do it, Ben!’. Ook al moest de krant toegeven dat zij ‘geen onpartijdige waarnemer in deze kwestie’ is.

Maar waarom is iedereen zo fel op oud-NRC-hoofdredacteur Knapen? Welnu, van 1999 tot 2006 zat hij in het bestuur van PCM (uitgever van onder meer de Volkskrant, inmiddels overgenomen door de Persgroep). Na de overname en verkoop door investeerder Apax bleef het bedrijf achter met een enorme schuld.

De Ondernemingskamer oordeelde dat er sprake was geweest van wanbeleid en Knapen had daar ook schuld aan. In 2005 stapte hij op en kreeg hij vijf jaarsalarissen mee; 1,5 miljoen euro. Maar maakt hem dat een slecht staatssecretaris? Zeker niet. Althans: Knapen was niet of nauwelijks betrokken bij de onderhandelingen met Apax.Wel had hij vrijwillig kunnen afzien van zijn ‘bonus’. Maar ja, 1,5 miljoen – u begrijpt…

SP-fractievoorzitter Emile Roemer ‘houdt zijn hart vast’ en zet vraagtekens bij de benoeming. Laten we maar afwachten. Knapen heeft enige ervaring als buitenlandcorrespondent en hij leidt niet het ministerie. Give the guy a chance!

Reageer op artikel:
Staatssecretaris onder vuur
Sluiten