Vechters

import de kring 22 okt 2010 Cultuur

Het was aandoenlijke televisie, zaterdagavond bij Eurosport. Er waren commentatoren die, terwijl in de ring knieën richting vijandelijke kaken vlogen, zich vertwijfeld afvroegen waarom Eberhard van der Laan dit soort prachtevenementen wil verbieden. Er was een kickbokser die ‘Edward van der Laan’ ten overstaan van de met geblokte types volgepakte zaal op geëmotioneerde toon opriep om van zijn vermaledijde plan af te zien.

De hoofdpersoon van de avond was, kortom, niet topvechter Gökhan Saki.

Het was de broze burgemeester van Amsterdam.

Van der Laan wil vechtsportgala’s verbieden, omdat ze ‘netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad’ zouden zijn. Zaterdag had Van der Laan de kans om met eigen ogen te aanschouwen wát hij nu precies wil verbieden.

Echter, de burgervader liet zijn gezicht niet zien in de Passenger Terminal Amsterdam. Of hij eerder weleens een vechtsportgala heeft bezocht, weet zijn woordvoerster Iris Reshef niet. “Het gaat er ook niet om dat Van der Laan de vechtsport wil verbieden. Hij wil de branche schóónmaken.”

Eurosport-commentator Fred Royers dacht er het zijne van: “Anders dan bij een potje voetbal zijn er bij een vechtsportgala nul ME’ers nodig!” BG

Reageer op artikel:
Vechters
Sluiten