Spring naar de content

Amsterdam ontruimt kraakmoskee

U dacht dat de kraakbeweging uitsluitend bestaat uit ongewassen en werkschuw rapaille? Onjuist. Sinds 2006 zat er in de immer sprankelende Amsterdamse wijk Bos & Lommer een heuse kraakmoskee. Zát, omdat deze vandaag is ontruimd. Een afgegeven 'kraakalarm' mocht niet baten. Maar belangrijker nog: kraken mag van de Koran.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Want wat valt er in de Koran te lezen aangaande het inbreken en vervolgens innemen van andermans eigendom kraken: "Gij zult geene misdaad doen, wanneer gij onbewoonde huizen binnentreedt. Daar moogt gij het u gemakkelijk maken. Allah weet wat gij openbaart [[popup file="2010-10/moskee.jpg" description="en wat gij verbergt" align="inline" ]]." (soera 24; vers 29)

De moslimpopulatie in de wijk zit wel met de ontruiming in haar maag. Sinds de bezetting in 2006 werd de moskee dagelijks door honderden moslims bezocht. Een aanvraag voor subsidie werd in 2008 afgewezen.

Volgens plaatsvervangend stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex (PvdA) is het stadsdeel geen partij in het conflict. De moskeevereniging zegt iedere keer op zoek te zijn naar een nieuw pand, maar telkens weer blijkt dat de vereniging de huur van een nieuw pand niet kan betalen. Verzoeken voor subsidie worden afgewezen omdat de vereniging niet bijdraagt aan integratie.

Onderwerpen