Spring naar de content

De afgang van Jan Tromp

De verkeerde man op de verkeerde plaats in het verkeerde decennium. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Jan Tromp het uithangbord van Uitgesproken VARA werd? Zijn directe baas: “Het kan beter, moet beter”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Het heeft iets tragisch. De presentator is zó misplaatst dat de kijker in eerste instantie denkt naar een aflevering van Koefnoen of Draadstaal te hebben gezapt. Al tijdens de eerste uitzending van Uitgesproken VARA, op 6 september jongstleden, barstte een bombardement aan kritiek los op Twitter: ‘jaren 80-tv is terug’, ‘traag, emotieloos’, ‘DDR-tv’, ‘Kim Jong-il is er niets bij’.

In de dagen erop gingen de recensenten er nog eens genadeloos overheen. Metro-columnist Luuk Koelman: “Jan Tromp leest zijn tekst van de autocue zo langzaam voor dat je als kijker vermoedt met een functioneel analfabeet te maken te hebben.” Hij vindt de presentatie humorloos, zielloos. Zijn genadeklap: “Dit is op afstand het allerslechtste actualiteitenprogramma dat ik ooit heb gezien.”

Het zal je maar gezegd worden. Presentator Jan Tromp, ‘een taai mannetje’ volgens zijn directe baas Altan Erdogan, trok het zich aan en keek in de spiegel. “Het begin was stijf, stroef,” zo blikte hij terug in Het Parool. “Ik was te traag. Het is een nieuw vak voor mij.”

Lees meer.