Spring naar de content

Heimwee naar Koot & Bie

Wat zouden Kees van Kooten en Wim de Bie hebben gevonden van Mark Rutte en van de crisis? Wie van hen zou Ad Koppejan imiteren, wie Geert Wilders? ‘Onze tijd vraagt om hun slag opinieleiders’. (O, en Wim, laat dat Nationale Mental Coach-project alsjeblieft rusten.)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gebeurde onlangs weer op het CDA-congres in Arnhem: daar stond Wim de Bie. Mijn hart maakte een sprongetje: waren ‘de jongens’ weer terug? Of was het toch het dissidente kamerlid Ad Koppejan? Maar dan had het De Bie kunnen zijn, met die rijzige gestalte, dat nerveuze draaien van het hoofd, die verwilderde haardos. En hij zou geen moeite hebben gehad om zich dat eigenaardige slisje eigen te maken. Er liepen nog meer potentiële typetjes rond: Piet-Hein Donner, en meteen zagen wij Kees van Kooten op Donners van rijkswege verstrekte herenrijwiel, maar dan natuurlijk half van het zadel afglijdend op de stang. En wat te denken van Ab Klink in de gedaante van Wim de Bie, op dat zijige toontje pratend, of Ernst Hirsch Ballin, alias Kees of Wim, met dat plakkerige stemgeluid en die verende tred? CDA-voorzitter Henk Bleker? Van Kooten, niemand anders.

Meer dan tien jaar zijn Van Kooten en De Bie van de buis, maar ze worden nog steeds gemist. Door onder anderen Jean-Pierre Geelen, tv-recensent van de Volkskrant: “Ik denk haast elke week aan die mannen. Dan zie ik weer een wetenschapper langskomen in een praatprogramma en denk ik: doctor Clavan. Of ik zie een verslaggever met de prachtnaam Sybe Sietsma en dan verschijnt Bulle van Berkel op mijn netvlies. Van Kooten en De Bie waren op satirisch vlak de maat der dingen. Hun programma’s op zondagavond waren een baken in de week. Ze zaten boven op het nieuws en gaven daar hun commentaar op. Iedere week kreeg je een oudejaars-conference. Hun kracht school in de combinatie van pure satire en commentaar. De dingen werden gezegd, vaak met licht venijn, maar daarna kon er weer gelachen worden. Dat is na hun afscheid niet meer geëvenaard.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen