Cultuurbarbaar

import de kring 29 okt 2010 Cultuur

Het was voor de kijker even slikken toen presentatrice Nynke de Zoeten de kersverse cultuurstaatssecretaris Halbe Zijlstra in Nieuwsuur zijn culturele cv liet opsommen.

Belangwekkendste wapenfeit van de Friese VVD’er: hij bleek secretaris van postduivenvereniging De Griffioen te Oosterwolde te zijn geweest. Zijn hobby? Lezen. Dat dan weer wel.

Op de niet geheel onverwachte vraag welk boek hij voor het laatst had gelezen, antwoordde hij goedlachs dat hij The Hunt for Red October van Tom Clancy maar weer eens uit de kast had getoverd. “Een lekker spannend boek dus,” kwam er achteraan.

Kortom: geen culturele hoogvlieger, die Zijlstra. Maar is dat erg? “Als hij zijn departement maar goed stuurt. Hij krijgt heus geen affiniteit met zo’n post door veel te lezen hoor,” zegt schrijver Remco Campert stellig. “Goede boeken lezen of naar goede muziek luisteren biedt geen garantie om zo’n ministerie goed te leiden.”

Schrijver Herman Koch sluit zich bij deze uitspraak aan. “Ik denk dat het alleen maar een voordeel is dat hij niet veel leest. Cultuur besturen als een buitenstaander is misschien wel veel beter. Het CPNB heeft ook een nieuwe directeur die weinig leest.”

Reageer op artikel:
Cultuurbarbaar
Sluiten