‘Dit is een heel dienstbaar beroep’

import omslagverhaal 29 okt 2010 Leven

Thijs Hoogeland (1976), vormgever bij Studio Jan de Boer, ontwierp het omslag voor Congo – Een geschiedenis van David Van Reybrouck.

“We hadden te horen gekregen dat dit een fantastisch boek is. Verschillende vormgevers van onze studio zijn toen naar beeld gaan zoeken, ik ook. Een aantal voorstellen is naar de uitgever gestuurd, maar uiteindelijk is het beeld van de auteur gekomen. Hij is naar Congo geweest met fotograaf Stephan Vanfleteren; diens werk is gebruikt. Het paste gewoon beter bij het boek.

Wat typografie betreft heb ik gekozen voor een rustige kleurstelling. De titel moest er het grootst op staan, omdat de auteur nog niet zo heel bekend is. Het geheel oogt sjiek door de keuze van de kleur en de letter.

Bij het ontwerpen ga ik op mijn eigen gevoel af. Natuurlijk, ik heb ook mijn favoriete lettertypen. Maar door regelmatig op zoek te gaan naar nieuwe fonts probeer ik me steeds te vernieuwen.

In dit vak moet je heel sterk de wens volgen van auteurs en uitgevers. Soms moet je je eigen ego opzij zetten. Je werkt gezamenlijk naar het eindproduct toe, zodat iedereen tevreden is. We hebben dus een heel dienstbaar beroep. Helpen het boek te verkopen, dat is onze taak. Daarom is het helemaal niet erg mee te gaan met de wensen van de uitgever.

Soms loopt een ontwerp niet lekker. Dan denk ik er te lang over na of komen er geen frisse ideeën; dan gaat het naar een andere vormgever. Dat is het voordeel van een studio: wij kunnen het doorschuiven naar iemand anders. Zo bieden we altijd kwaliteit. Iedereen hier heeft iets met boeken en we lezen allemaal graag. Al doe ik dat minder vaak dan ik zou willen: thuis lopen er drie kleine kinderen rond. Maar daardoor lees ik wél weer elke avond een kinderboek.


Dit boek heb ik zelf niet gelezen. Omdat we heel veel omslagen maken, ontbreekt daar de tijd voor. Af en toe heb je slechts één dag voor een omslag. Gelukkig kan ik goed onder druk werken, dan hak ik ook sneller knopen door.

De komst van e-books en iPads maakt mijn werk dynamischer. Daar wil ik ook graag mooie dingen voor maken. Je moet dan dieper nadenken over de interactieve mogelijkheden, want je ontwerpt een groter geheel. Een boek heeft alleen een omslag, een zij- en een achterkant.”

Reageer op artikel:
‘Dit is een heel dienstbaar beroep’
Sluiten