Spring naar de content

Een gevoel van schoonheid

Jan Siebelink won 50.000 euro met Knielen op een bed violen (2005).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

‘Ik wilde een auto van topklasse. Nu heb ik de allermooiste die er bestaat, een Maserati. Die heb ik te danken aan het succes van Knielen op een bed violen en de AKO-prijs.

Binnen drie seconden had ik hem gekocht. Een beetje vreemd gevoel gaf het wel, want ik ben van eenvoudige komaf. Bij ons thuis heerste vroeger totale armoede. Het klopte dus niet helemaal: vindt God dit wel goed, en hoe zit het dan met de noden in de wereld? Maar ach, ik geniet er toch erg van. Ik heb iets gekocht dat bij mijn gevoel van schoonheid past. Ik heb ook twee leuke hazewindhonden, een prachtig huis en ja, ook een heel mooie vrouw. Ik heb haar echt moeten veroveren, dat viel nog helemaal niet mee. Maar dit terzijde.

Na de prijs is er veel veranderd. Ik werd veelvuldig genomineerd voor andere prijzen, onder meer voor de Libris Literatuurprijs. De NS Publieksprijs ging in 2005 helaas naar de Bijbel. Predikanten promootten op de kansel massaal de Heilige Schrift. Tja, tegen de Bijbel kan ik niet op.

Toen ik tien jaar geleden stopte als docent in het middelbaar onderwijs, kreeg ik eindelijk de rust om te werken aan Knielen op een bed violen. Alles wat in mijn hoofd zat, is op zijn plaats gevallen in dat boek. Mensen bedanken me regelmatig voor wat het bij hen heeft losgemaakt. Dat is toch een heel leuk gevoel.”