Spring naar de content

Jetty Mathurin

Jetty Mathurin (Paramaribo, 1951) is al 25 jaar actrice en cabaretière. Ze viert dat met de show Jetty jubileert met liefde en overvloed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me heel gelukkig omdat ik vandaag een mooi intiem optreden heb gedaan voor een groep van 35 leerkrachten. Op het moment ben ik ook nog een beetje lacherig. Dat komt door jullie fotograaf, die mij net op de foto heeft gezet. Ik vind het een gekke man, maar daar houd ik wel van.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die verdeeldheid zaaien, grote groepen mensen buitensluiten en zich er niet van bewust zijn hoeveel pijn woorden kunnen doen. Zoals Geert Wilders.

Lijkt u op uw vader?

Ja. Hij was een doorzetter en dat ben ik ook. Mijn vader kwam uit een arm gezin en had niet de mogelijkheid om te studeren. Hij was een hardwerkende man en een levensgenieter die zichzelf veel heeft moeten ontzeggen om goed voor zijn gezin met elf kinderen te kunnen zorgen.

Bidt u weleens?

Een paar keer per dag. Ik ben christelijk opgevoed en ik heb een heel goede relatie met God.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik mijn vertrouwen verlies. In mezelf, in mensen, in onze samenleving…

Wat zijn uw dagdromen?

Dat ik zou kunnen toveren en in staat zou zijn om met de Chinese regering te praten over de vrijlating van dissidenten, of dat ik het geld zou hebben om in één klap alle Pakistanen te helpen.

Wie zijn uw helden?

Ik heb een voorkeur voor dode helden, omdat die niets vervelends meer kunnen uithalen. Zoals de slaven Baron, Boni en Joli-Coeur. Dat zijn achttiende-eeuwse vrijheidsstrijders die in Suriname vochten tegen de blanke kolonisten.

Bent u aantrekkelijk?

Voor mijn bijna-zestigste vind ik dat ik er hartstikke goed uitzie. Ik snap niet dat ik nog vrijgezel ben! Wat ik niet goed aan mijn uiterlijk vind, kan ik prima met kleding bedekken.


Bent u monogaam?

Ja. Hoewel ik daarin niet ouderwets ben. Ik heb een goede vriend die altijd twee vrouwen heeft gehad. Zolang die dat ook goed vinden, is er niets aan de hand. Maar voor mij werkt zoiets niet.

Wat is uw definitie van geluk?

Geluk is een moment waarop je een helder bewustzijn ervaart en alles kunt loslaten.

Waar schaamt u zich voor?

Ik schaam me wanneer ik dom ben geweest en de gevolgen daarvan ervaar.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Vanmorgen nog. Ik zeg niet waarom.

Lijkt u op uw vrienden?

Het zijn er niet veel, maar ik denk wel dat we op elkaar lijken. Misschien word je juist wel bevriend met mensen omdat je iets van jezelf erin herkent. Ik kan diepgaande gesprekken met ze voeren en we voelen elkaar blindelings aan.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou minder onzeker willen zijn over waartoe ik in staat ben.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn ‘exgenoot’, de vader van mijn kinderen. We kwamen samen toen ik zestien was en dit jaar zijn we alweer twintig jaar gescheiden. De romantische liefde tussen ons is al jaren voorbij, maar ik hou nog heel veel van hem. We zijn voor eeuwig aan elkaar verbonden.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik doe geen stoute dingen meer.

Hoe moedig bent u?

Heel moedig. Ik was logopediste en ben overgestapt naar theater. Ik heb het lef gehad om te springen en alle zekerheden achter me te laten. In mijn voorstelling durf ik me niet alleen emotioneel bloot te geven, ook letterlijk. En dat met mijn lijf…


Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders. Ik heb van ze geleerd om vrij te zijn, te delen, onbaatzuchtig te zijn, lief te hebben en door te zetten.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb weleens wraak op iemand genomen door twee maanden lang allerlei bestellingen op haar adres te laten bezorgen. In die tijd was er nog geen internet en kon je als vrouw via de telefoon een contactadvertentie inspreken. Ook dat heb ik namens haar gedaan. Vervolgens zochten allemaal hijgerige mannen contact met haar.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Ik vind het mooi als een man wijs is, goed kan praten, écht kan luisteren en zich kwetsbaar durft op te stellen. Hij moet niet saai zijn, daar heb ik zo’n hekel aan.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Eigenlijk dezelfde. Bij vrouwen vind ik het ook belangrijk dat ze krachtig zijn en geen slachtofferrol aannemen.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat ik ben gescheiden.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn tanden.

Hoe ontspant u zich?

Door te mediteren. Ik vind het ook heerlijk om te wandelen in het Diemerbos. Dat doe ik iedere ochtend om zeven uur, samen met mijn buurvrouw en vriendin Jenny Wesly.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik doe wat ik doe. En dat is niet makkelijk als zwarte vrouw in deze samenleving, hoor! Ik heb zelf die deuren opengetrapt en kan nu mijn 25-jarige jubileum vieren. Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen. Zonder één cent subsidie.

Wat is de beste plek om te wonen?


De Amsterdamse Bijlmer.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Ik denk dat bewust leven heel veel helpt.

Wat is uw devies?

Wees jezelf en deel met anderen.