Spring naar de content

‘Mijn ontwerpen zijn altijd helder’

Brigitte Slangen (1958) werkt onder meer voor De Bezige Bij. Ze maakte het omslag van Meer dan een minnaar van Oscar van den Boogaard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

“Het is aanbiedingstijd, dus ik heb het hartstikke druk. Drie keer per jaar verschijnen alle aanbiedingsbrochures. Ook al zijn de boeken er dan nog helemaal niet, alle omslagen moeten dan klaar zijn. Binnenkort gaan de prospectussen weer op de pers.

Van Meer dan een minnaar was nog geen manuscript beschikbaar toen ik aan de slag ging. Maar ik heb wel vaker met Oscar van den Boogaard gewerkt, dus ik kon vooraf wel een beetje inschatten in welke sfeer ik moest ontwerpen. Het beeld heb ik zelf aangedragen. Van den Boogaard maakte van tevoren duidelijk dat het een dramatisch en passievol beeld moest zijn. Dat rood zit er dan ook niet voor niets in: het is natuurlijk de kleur van passie en hartstocht.

De belettering was eerst anders. Maar het moest wat hedendaagser, wat steviger. Dat is wel gelukt. De naam van deze auteur is lang, dat is typografisch lastig ten opzichte van een titel. Het is dan moeilijk hem groot te gebruiken, terwijl je hem wel prominent moet noemen omdat hij ertoe doet. Ik heb het hier opgelost door de auteursnaam te vervlechten met de titel.

Over mijn omslagen kunnen geen misverstanden ontstaan, de ontwerpen zijn altijd helder. Inmiddels werk ik vanuit wie ik ben. Als mensen dat niet goed vinden, is dat pech. Het maakt veel uit dat ik naam heb gemaakt, gesprekken over omslagen zijn daardoor gelijkwaardiger. Je zoekt samen naar oplossingen en naar een goed eindproduct.

Bij dichtbundels kan ik het best mijn ei kwijt. Op de een of andere manier hebben dichters en ik een organische relatie. Vaak is wat ik maak dan meteen raak. Dichters verzinnen veelal gekke en inspirerende titels, dat levert mij weer het juiste idee op.


Elk boek moet tegenwoordig voor iedereen zijn; dat is natuurlijk onzin. Er is maar een bepaald publiek voor bepaalde titels. Ik lees zelf de wat literairdere boeken, daar kan ik me dus makkelijker in inleven.

Misschien maak ik wel tachtig omslagen per jaar, voor veel verschillende uitgeverijen. Maar veel ontwerpen hou ik geen leven lang vol. Tegelijkertijd is het mijn lust en mijn leven. Het is min of meer verslavend, en verslavingen zijn niet altijd goed voor een mens.”