Ons aait ons

Jan Zandbergen 29 okt 2010 Cultuur

Waarin een etablissement tussen de duinpannen een echte tearjerker blijkt.

De uitreiking van De Zilveren Ui aan chef Lucas Rive van tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns is journalistiek van weinig betekenis, laat dat vooropstaan. We hadden u ook verslag kunnen doen van de uitreiking van de Sonja Barend Prijs, een door de VARAgids bedacht initiatief waarbij VARA-coryfee Sonja Barend een oorkonde overhandigt aan een ex-VARA-journaliste (en het jaar ervoor aan VARA-talkshowhost Matthijs van Nieuwkerk). Alles geheel volgens het principe van De Zilveren Ui, waarbij de beroepsgroep zichzelf uitgebreid in het zonnetje zet. En Overveen is daarbij een stuk chiquer dan de Flex Bar in Sloterdijk, waar Sonja hof hield.

De Zilveren Ui is een vrolijkbedenksel van tafelzuurkoning Oos ‘Oger’ Kesbeke, die ondanks zijn nederige nering de vriend en toeverlaat is van de grootste chefs van Nederland. Zo’n chef krijgt de prijs-ui overhandigd in zijn eigen restaurant, en zijn brigade serveert dan hapjes met daarbij een augurkje van Oos on the side. Ach, zo doet de VARA het tenslotte ook. Tafelzuur of Nieuwsuur – het scheelt maar een lettertje.

En waar in de Flex Bar Jeroen Pauw is afgevaardigd, slaat De Bokkedoorns terug met de complete familie van Lange Frans, dus inclusief zijn Daniëlle en kleine Willem.

Het spreekt vanzelf dat Frans helemaal losgaat in een rap ter ere van de gastheer: “Lucas Rive/De dag is een fijne/Heel veel de jouwe/En een beetje de mijne.” Ook Oos wordt vereeuwigd: “Van piccalilly/Tot aan gele komkommer/Een zilveruitje/Of zo’n mooie groene kromme/We zetten jou/Nu in het zonnetje.” Waarna de rapper besluit met een sterke pay-off: “En dat waren al mijn veren in je kont/ Betover ons nu met de smaken in de mond.”


Als dan ook nog Willibrord Frequin tot de genodigden blijkt te behoren, weet je als society-verslaggever zeker dat je de juiste partykeuze hebt gemaakt. De koning van de straatreporters, die de weg baande voor het PowNed-knokkertje Rutger Castricum, is nog altijd aan het werk. Hij regisseert zijn cameraman, die bij het zuurstalletje inzoomt op aan augurken knagende BN’ers. Onder wie niet in de laatste plaats het allround talent Mariska van Kolck, met naast haar actrice Gerda Havertong.

De rest van het Bekende Gezelschap vermeit zich op deze laatste warme oktobermiddag in de verrukkelijke tuin van De Bokkedoorns, met direct uitzicht op de Overveense duinen. De ober schenkt nog maar eens zo’n perfecte witte bourgogne (gelagerd op nieuw Amerikaans eiken) aan Catherine Keyl en echtgenoot. Het fenomeen Keyl is in gesprek met haar voormalige collega Viola Holt.

De heer naast Viola op de laatste foto had u direct herkend als Harry van Helwegen, de echtgenoot van de immer jeugdige Marijke. Dan, ja dan lijkt de VARA met haar politiek correcte tegenvoeter Sonja B. plotseling heel ver weg, dat zal eenieder begrijpen.

Reageer op artikel:
Ons aait ons
Sluiten