Powervrouw van het Binnenhof

import haagse post 29 okt 2010 Politiek

Het feministisch maandblad Opzij presenteerde vorige week een redelijk onsamenhangend lijstje van de tien machtigste vrouwen in Den Haag. Haagse Post vormde onverwijld een expertpanel bestaande uit uitsluitend mannen en stelde een eigen lijst samen.

“De machtigste vrouw van Den Haag is Edith Schippers. Ze heeft het oor van de premier, is minister van Volksgezondheid; ze is slim, cool en collected. Ze gaat nog weleens de volgende VVD-leider worden. Een typische VVD-vrouw in de lange traditie sinds Haya van Someren-Downer en Natte Neel.”

Bert Wagendorp, columnist de Volkskrant.

“De machtigste vrouw in Den Haag? Who cares? Mag ik de hoop uitspreken dat Femke Halsema cum suis hun beste krachten geven aan de glorie van ons land en onze schitterende samenleving, zoals past aan hen die wij ons vertrouwen hebben gegeven? Dank je. En die Jeanine Hennis is trouwens wel een coole chick.”

Jan Heemskerk, hoofdredacteur Playboy.

“Annelies Pleyte is een politiek assistent die in mijn ogen snel zal uitgroeien tot een van de machtigste vrouwen van Den Haag.” (zie pagina hiernaast)

Erik van Bruggen, campaigner bij BKB.

“De machtigste vrouw in de vaderlandse politiek is natuurlijk de machtigste vrouw van het land. Koningin Beatrix heeft een royale vinger in de politieke pap. Ze ondertekent nieuwe wetten, is voorzitter van de Raad van State en bespreekt wekelijks de stand van het land met onze minister-president. En dat allemaal omdat ze de oudste dochter van Juliana is. De meisjes op de Opzij-lijst zijn alleen maar haar lakeien.”

Jan Roos, presentator Echte Jannen (Radio 1).

“Marja van Bijsterveldt is zo machtig dat ze haar positie zelf kon bepalen. De CDA-fractie wenste haar als voorzitter, zelf koos ze voor het ministerschap van Onderwijs. ‘Ik heb Plasterk,’ zei ze toen ChristenUnie-leider Andre Rouvoet in de nadagen van het kabinet nog even Ronald Plasterk als minister van Onderwijs opvolgde. Zij kreeg de portefeuille van de minister erbij, al bleef ze staatssecretaris.Van Bijsterveldt is zeer machtig in het CDA. Toen de christen-democraten in 2006 een forse opduvel kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen, eiste zij als partijvoorzitter dat de koers ‘socialer’ zou worden. Minder hervormingen, om de kiezer gerust te stellen. Zo bezien werd een coalitie met de PvdA en de ChristenUnie in 2007 logisch. Nu is Van Bijsterveldt de enige CDA-vrouw in de top van het kabinet.De financieel woordvoerder van GroenLinks, Jolande Sap, tip ik als opvolger van Femke Halsema. Ze is buitengewoon slim, weet hoe het politieke spel gespeeld moet worden en heeft een koninklijke uitstraling. Wie ook machtig is: CDA-loyalist Kathleen Ferrier, die zich in haar scepsis over de samenwerking van VVD en CDA met de PVV gesteund weet door een derde van de CDA-achterban.”


Jaap Jansen, politiek redacteur EenVandaag.

“Macht draait om het beïnvloeden van anderen, zodat jouw ideeën worden uitgevoerd. Hiervoor missen vrouwen een essentiële eigenschap: valse bescheidenheid. In de politiek moet je pretenderen het partijbelang en het landsbelang te dienen. Nooit jezelf. Word je uitgeroepen tot machtige vrouw, dan werp je dat verre van je: ‘Ik ben vereerd, maar hiervoor zit ik niet in de politiek.’ Zoiets. Femke Halsema en JeanineHennis-Plasschaert leken echter blij, desastreus voor hun macht. Alleen Neelie Kroes begrijpt het. Ze draait al jaren aan de top mee omdat de partij, het land of Europa haar vraagt. Altijd krijgt ze haar zin. Neelie is de machtigste vrouw van Nederland.”

Teun van de Keuken, maakt voor de VPRO het programma De Slag om Brussel over Europese politiek.

1. Femke Halsema

2. Neelie Kroes

3. Gerdi Verbeet

4. Mariëtte Hammer

5. Jeanine Hennis

6. Fleur Agema

7. Nebahat Albayrak

8. Ank Bijleveld

9. Marja van Bijsterveldt

10. Guusje ter Horst

1. Marja van Bijsterveldt (CDA)

2. Annelies Pleyte (VVD)

3. Edith Schippers (VVD)

4. Neelie Kroes (VVD)

5. Femke Halsema (GroenLinks)

6. Jolande Sap (GroenLinks)

7. Kathleen Ferrier (CDA)

8. Koningin Beatrix

Reageer op artikel:
Powervrouw van het Binnenhof
Sluiten