Spring naar de content

PVV: ‘Schaf de wintertijd af!’

Zoals vrijwel elke herfst barst er ook dit jaar weer een discussie los rondom het verzetten van de klok. Al meerdere keren is gepleit voor het afschaffen van de zomertijd, ooit ingesteld om energie te besparen, maar nu willen PVV-Europarlementariërs Barry Madlener en Lucas Hartong dat de EU-Raad een onderzoek instelt naar het draagvlak onder de Europese bevolking voor het afschaffen van juist de wintertijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Sinds Benjamin Franklin in 1784 voor het eerst met een plan voor de zomertijd kwam, is er al een hoop discussie en verwarring over geweest. Zo is de zomertijd in ons land al verschillende keren ingevoerd en weer afgeschaft. En niet alleen in ons land, maar ook internationaal doet de zomertijd het niet echt heel goed. De laatste herinvoering, welke nog steeds actief is, was in 1977, tijdens het OPEC olie-embargo in respons op de Nederlandse steun aan Israel tijdens de Jom Kipoeroorlog. Verschillende wetenschappers roepen echter al jaren dat deze zomertijd leidt tot meer ongelukken en hartinfarcten.

Nu stelt de Britse wetenschapper Mayer Hillman dat het juist gezonder is om niet alleen de wintertijd af te schaffen, maar de klok aankomend voorjaar nóg een uur vooruit te zetten. En hij is niet de enige. De premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, pleit ook voor het afschaffen van de wintertijd. Iets waar de Schotten alvast niets voor voelen. De PVV wil nu dus laten onderzoeken of er in Europa toch genoeg draagvlak is om dit voor elkaar te krijgen.

HP/De Tijd vroeg de bekende meteoroloog Erwin Kroll naar zijn mening over het afschaffen van de zomer- danwel wintertijd, maar deze wilde hier niets over zeggen. “Daar heb ik geen mening over. Of eigenlijk, daar heb ik een vreselijke mening over, maar die ga ik niet aan de grote klok hangen,” zo liet de weerman telefonisch weten.

Onderwerpen