Ruttes geheime wapen

import haagse post 29 okt 2010 Politiek

IIn onze speurtocht naar de machtigste vrouw op het Binnenhof stuitten we op Erik van Bruggen van campagnebureau BKB. Wat hem betreft komt Annelies Pleyte de eretitel toe. Pleyte is de politiek assistent van premier Mark Rutte – zeg maar de nieuwe Jack de Vries of Jeroen de Graaf.

Pleyte was in het verleden politiek adviseur van toenmalig VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst, die met groot succes en zonder grote kleerscheuren de nieuwe Zorgverzekeringswet door de Kamer loodste.

Daarna werkte ze op het ministerie van Algemene Zaken (AZ) samen met Jack de Vries. Gepokt en gemazeld in het Haagse dus en relatief onzichtbaar. Wat niet per definitie een slechte eigenschap is voor een politiek adviseur. Eén ding is zeker: in het verleden was de politiek assistent van de premier vaak een van de meest invloedrijke, machtige posities in Den Haag.

De politiek assistent spreekt het meest van iedereen met de premier. Hij/zij de verbinding met de partij, maar doet ook steeds meer begeleidende communicatietaken. De Graaf en De Vries waren de schaduw van Jan Peter Balkenende.

Pleyte is de poortwachter en de ogen en oren van de premier. Dit leidt vaak tot discussie met de RVD en de staf van AZ, wat aantoont dat die zich dus ook daadwerkelijk bedreigd voelen door de assistent.

Pleyte wordt omschreven als zeer toegankelijk, ervaren en politiek slim.

Ze is misschien niet de machtigste vrouw van het Binnenhof, maar kan zich zeker ontwikkelen tot de invloedrijkste. Van Bruggen: “In het geval van Rutte is haar functie extra relevant. Vaak wordt gesteld dat de belangrijkste (en daarmee machtigste) geheime adviseur van de premier zijn vrouw is. Nu Rutte geen relatie heeft, zal hij dus nog meer afhankelijk zijn van zijn naaste adviseurs. Houd die vrouw in de gaten!”

Reageer op artikel:
Ruttes geheime wapen
Sluiten