Spring naar de content

Francisco van Jole & het CDA versus de Volkskrant & de PVV

Als het aan de VVD ligt kunnen sites als Joop.nl, NosNieuws.nl en PowNed.nl wel opdoeken. Nieuwssites van publieke omroepen doen aan oneerlijke concurrentie ten opzichte van kranten. De meningen hierover zijn enorm verdeeld. De Volkskrant en de PVV trekken samen op en zijn vóór het killen van de sites, Francisco van Jole en het CDA zijn tegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Van Jole, chef van de onder de VARA-vlag opererende discussiesite Joop.nl, noemt het onderscheid maken tussen radio en televisie enerzijds en internet anderzijds in antwoord op een tweet ‘heel achterlijk‘. Programmadirecteur Frans Klein van de VARA vindt het ook een ‘ouderwets en heilloos plan‘. De PVV is het echter eens met de VVD, en wil de rol van de NPO op internet behoorlijk inperken.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, zegt verder in die krant: “Dit is voor de kranten een goede ontwikkeling. Wij zijn zelfstandige ondernemers en een goede website maken kost ons veel geld. De omroepen concurreren op internet rechtstreeks met ons, en zetten daar uw en mijn belastinggeld voor in. De overheid moet geen marktpartij zijn bij de nieuwsvoorziening op internet, dat vervalst de concurrentie.”

Voor de kwakkelende kranten lijkt de uitleg van Van Miltenburg dus een goede ontwikkeling, zij zouden dan minder last hebben van concurrentie. Maar, zo stelt NOS-directeur Jan de Jong in De Telegraaf: “We hebben niet de pretentie een krant te maken op internet. Het is een aanvulling op wat we laten zien en horen op televisie en radio.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt in Trouw dat de Publieke Omroep juist volop actief mag zijn op het internet, en dat ze de PO niet wil terugsturen naar het stenen tijdperk. Ook een NPO-woordvoerder is verbaasd in diezelfde krant. De Publieken zouden zich volgens de passage in het regeerakkoord alleen moeten bezighouden met audiovisuele taken, maar, zo zegt hij tegen het dagblad: “Internet is immers ook audiovisueel. We zullen het kabinet vragen wat er precies bedoeld wordt met de tekst.”

Ambroos Wiegers, voormalig directeur van NewsMedia (GeenStijl), neemt in een lijvig stuk over het voorstel op website Staatsgeheim.com geen blad voor de mond omtrent de kwestie. “Deze stelling van de VVD is het resultaat van jarenlange lobby van krantenbazen,” zegt hij onder meer. Ook stelt hij: “Dat krantenuitgevers het maar niet lukt om hun exploitatie op internet voor elkaar te krijgen, is natuurlijk niet de schuld van de publieke omroep. De reden is veel eenvoudiger. Ze kunnen gewoon niets.” Wiegers meldt verder: “Het is achterhaald en absurd om te stellen dat de NOS geen nieuwssite zou moeten onderhouden. Haal hooguit de STER-banners eraf. En stop met het denken in ‘markten’.”

Ook het mede door Wiegers en weblog GeenStijl opgezette PowNed zou de stekker uit hun website moeten trekken als de Publieken inderdaad hun nieuwssites moeten sluiten. Hoe lollig GeenStijl ook doet over het ‘om zeep’ helpen van Joop.nl, haar eigen kerverse ‘kindje’ PowNed, met een eigen nieuwsredactie, krijgt hier dus ook last van.