‘Onbegrijpelijk dat Leers zich niet aan de regels houdt’

Noortje Beumer 3 nov 2010 Politiek

MET UPDATE – In schriftelijke vragen aan minister-president Mark Rutte vraagt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent opheldering over de villa-affaire van minister van Immigratie Gerd Leers. Volgens Van Gent rammelt het dossier aan alle kanten en houdt Leers zich niet aan de regels. Van Gent: “Ik vind dat je als minister smetvrij en zonder belangenverstrengeling je ambt moet betreden. En dat is bij Leers niet het geval.”

Limburgse kranten hebben door twee hoogleraren de afwikkeling van deze Bulgaarse villa-affaire laten onderzoeken, waarbij de conclusie was dat Leers’ handelswijze ‘niet verstandig’ was. Zo zit Leers zelf in de stichting die de Bulgaarse villa-zaak afhandelt en mag hij zelf de bestuurders in de stichting benoemen. En daar maakt Van Gent zich kwaad over: “Het is onbegrijpelijk waarom hij zich niet aan de regels houdt.

U kreeg net nog een nieuwtje rondom deze zaak te horen?
Van Gent: “Ja, dat klopt. Dagblad De Limburger meldde dat de dochter van Gerd Leers sinds 22 oktober dit jaar directeur is van een managementbedrijf van Leers. Ik vind dat raar, want in de nieuwe ministerscode die door Balkenende is opgesteld stond duidelijk dat bewindslieden het beheer over het eigendom kunnen overdragen aan onafhankelijke derden, niet zijnde familieleden. Er is geen woord Spaans in die richtlijnen, dus ik begrijp niet wat Leers daar niet aan snapt. Een dochter is een familielid, klaar.”

Wat hoopt u met de schriftelijke vragen te bereiken? Minister-president Mark Rutte heeft al aangegeven dat het Leers’ eigen verantwoordelijkheid is.
“Ik heb om opheldering gevraagd. Rutte heeft inderdaad al aangegeven dat Leers zelf zorg moet dragen voor zijn eigen zaken. Daar is hij mans genoeg voor. En met dat deel ben ik het ook eens. Maar ik ben benieuwd of de villa-affaire onderdeel van gesprek is geweest. Of er inderdaad over gesproken is toen Leers op deze post (Immigratie en Asiel – red.) kwam. Ik wil dus weten hoe dat toen allemaal gegaan is, en of er aan Leers ook gevraagd is of hij nog wel of niet een vinger in de pap heeft bij de stichting die de afwikkeling van die affaire doet.”

Is Gerd Leers volgens u wel de juiste man op de juiste post?
“Ik heb nog geen zin in dit soort kwalificaties. Ik vind wel dat je als minister smetvrij en zonder belangenverstrengeling je ambt moet betreden. En dat is bij Leers niet het geval. Ik hoorde dat hij vandaag misschien met een verklaring komt, dus ik ben benieuwd waar hij te zeggen heeft.”

UPDATE, 17.16 uur – Gerd Leers neemt afstand van zijn stichting.

Reageer op artikel:
‘Onbegrijpelijk dat Leers zich niet aan de regels houdt’
Sluiten