Spring naar de content

WikiLeaks, gesel van het Pentagon

In Washington kunnen ze de naam niet meer hóren: WikiLeaks. Maar liefst 391.832 geheime documenten over de oorlog in Irak kwakte de ‘club’ onlangs op internet. Er is een Nederlandse link naar WikiLeaks: de met XS4ALL rijk geworden meesterhacker Rop Gonggrijp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

En wéér werd er hartgrondig gevloekt in het Witte Huis, voor de derde keer al in negen maanden. Eerst was er, op 5 april, het filmpje van Amerikaanse soldaten die vanuit een helikopter grinnikend en stel burgers doodschoten in Bagdad, onder wie een journalist en zijn assistent – ze zagen het groepje voor opstandelingen aan. Vervolgens, op 25 juli, belandden er pardoes 92.201 geheime militaire stukken over de oorlog in Afghanistan op internet. Op 23 oktober volgde kwantitatief gezien het klapstuk: 391.832 documenten over de oorlog in Irak. Allemaal ultrageheime files, plof, zo op het world wide web. Voor iedere aardbewoner met een computer zichtbaar, van Harry van Bommel tot en met Osama Bin Laden.

Steen des aanstoots voor de Amerikaanse president Barack Obama en het Pentagon: de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Baas van WikiLeaks is de Australiër Julian Assange, naar eigen zeggen inmiddels een van de meest opgejaagde mensen op deze planeet. Maar er is ook een Nederlandse link naar WikiLeaks. Die link is Rop Gonggrijp, godfather van de Nederlandse hackers-scene en rijk geworden met de verkoop van internetprovider XS4ALL.
Het verhaal van Robbert (Rop) Valentijn Gonggrijp (1968) leest als een spannend jongensboek. Opgegroeid in Wormer, ging hij op zijn negentiende van school om zich bezig te gaan houden met hacken, oftewel het kraken van computers en netwerken. Hij was verslingerd geraakt aan computers nadat zijn vader, journalist bij De Telegraaf, in 1984 als een van de eersten in Nederland een huiscomputertje, een Sinclair ZX 81, had geïnstalleerd, om artikelen naar de krant te kunnen sturen.
In 1989 begon Gonggrijp – hij wilde helaas niet aan dit artikel meewerken – met enkele anderen het tijdschrift Hack-Tic. Dit blad voor techno-anarchisten, waarvan alle vijf de jaargangen nog zijn terug te vinden op internet, stond vol tips. Over hacken, over gratis bellen door bepaalde tonen na te doen (het zogenoemde phreaken), over virussen en wat allemaal nog meer maar interessant mocht zijn voor de wizzkids van die tijd. Het periodiek veroorzaakte regelmatig ophef.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen