In Geerts greep

import haagse post 5 nov 2010 Politiek

Het was de week van de aanvallen in eigen kring afgelopen week. Het startschot werd dinsdag gegeven door PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

In een opinieartikel in de Volkskrant viel hij de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen aan op diens falende politiebeleid. Zijn ‘politiehart bloedt’, aldus Marcouch. Pijnlijk voor Wolfsen, die kampt met Marokkaanse overlastjongeren en homo’s die uit de wijken worden weggepest. Donderdag ging De Telegraaf vol op het orgel over CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier.

Ze zou volgens collega-Kamerleden en bewindslieden ‘narcistisch’ en ‘een ongeleid projectiel’ zijn. Door met name de linkse media werd deze publicatie weggezet als een ‘aanval van De Telegraaf’.

Maar dat lijkt overdreven. Chef Haagse redactie Paul Jansen is zeer goed ingevoerd op het Binnenhof en verzint geen verhalen. Het is niet voor niets dat Jansen eerder dit jaar door Vrij Nederland werd uitgeroepen tot beste commentator van het binnenhof. De aanval komt maar van één kant, en dat zijn de collega’s van Ferrier. Of, zoals politiek analist Kaj Leers het omschrijft: “Isoleren, losweken en dan zware druk. Vervolgens vertrek eisen met achterlating van haar zetel. Fase één is nu aangebroken.”

Dit weekeinde nam GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema afstand van Mohamed Rabbae.

Die zei zaterdag bij een anti-Wilders demonstratie bij de Dokwerker in Amsterdam: “De strijd tegen het fascisme is vandaag begonnen.” Een geïrriteerde Halsema vervolgens: “Soms word ik wat ongemakkelijk van de toevoeging ‘oud-GroenLinks-Kamerlid’: Rabbae doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons.” Waarbij dient te worden aangetekend dat Halsema twee jaar lang samen met Rabbae in één fractie heeft gezeten. De vraag is dus wat de definitie van ‘oud-GroenLinks-Kamerlid’ volgens Halsema eigenlijk is.


Tegelijkertijd liet de jonge garde zich horen, op dat dekselse Twitter uiteraard. Zaterdagavond tikte Tofik Dibi op de berichtendienst: “René Danen. Zucht. Kan die man geen eigen partij oprichten?” René Danen is partner in crime van Rabbae. Beiden zijn ‘belanghebbende’ in het proces tegen Geert Wilders en betrokken bij actieplatform Nederland bekent Kleur. Danen stelde zich vorig jaar beschikbaar voor het landelijk bestuur van GroenLinks maar trok zijn kandidatuur in na een machtswoord van partijvoorzitter Henk Nijhof.

Die laatste veroordeelde Danens acties: “Ze zijn bedoeld om opinie monddood te maken en dat past dus niet in onze partij.” Komt nog bij dat Danen een redelijk intimiderend type is, zo ervoer Haagse Post een tijdje terug. Hij gaat dicht bij je staan (binnen je comfort zone) om dan luidkeels z’n punt te maken.

Iets soortgelijks overkwam D66 Kamerlid Boris van der Ham vorige week. “Ik had ‘m bij PowNews gezien tijdens het proces. Ik had daarover kritisch getwitterd, hij wilde bellen, en ging los. Hij schold zeer agressief op me omdat ik het voor het vrije woord opnam voor onder meer Gregorius Nekschot en Bert Brussen. ” Dat is de modus operandi van Danen. Zo belt hij ook kritische GroenLinks-kaderleden waarin hij het gesprek stelselmatig begint met ‘Beste partijgenoot’ om ze daarna de huid vol te schelden.

A die partijen hebben hun eigen redenen voor deze uitspraken, maar er is een rode lijn: Geert Wilders.

Marcouch omdat een softe burgervader niet echt werkt in deze tijden, het CDA om gedoogpartner PVV tevreden te stemmen en GroenLinks omdat Danen en Rabbae ronduit gnant bezig zijn met hun aanvallen op Wilders. U begrijpt, Geert houdt Den Haag in z’n greep.

Reageer op artikel:
In Geerts greep
Sluiten