Missie geslaagd

import de kring 5 nov 2010 Cultuur

Mariska Orbán-De Haas. Intussen heeft bijna iedereen wel van de kersverse en controversiële hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad gehoord. Ze publiceerde op 27 oktober een open brief aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Het onderwerp: abortus. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat Orbán daarbij refereerde aan de miskramen van Hennis-Plasschaert: “In uw leven heeft u meerdere miskramen gehad. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest. Door het zien van dit kleine nepmensje, kwam bij u de pijn van uw grote verdriet om het immense verlies naar boven. (-) Het krijgen van kinderen is voor de meeste vrouwen het allermooiste, meest intense dat bestaat. Wat heerlijk is het zwanger te raken.”

De publicatie viel niet in goede aarde bij het VVD-Kamerlid, ook omdat er een mailwisseling aan voorafging waarin haar woordvoerder Laura Huisman duidelijk maakte dat Hennis-Plasschaert geen prijs stelde op de brief. De KN-hoofdredacteur mocht vervolgens een dag later aanschuiven bij Pauw & Witteman om haar excuses aan te bieden, waarbij ze benadrukte dat het niet de bedoeling was iemand te kwetsen.

Nederland was boos, woedend zelfs. De brief was een smakeloze manier om een punt proberen te maken. De KN-webredactie verwijderde talloze kritische reacties op haar website. Dat is opmerkelijk, want KN-redacteur Henk Rijkers maakte zich in juli nog druk toen een kritische reactie van zijn hand op de website van Elsevier (‘dat een homo als hoofdredacteur heeft,’ aldus Rijkers in een van zijn columns) werd verwijderd. Rijkers zei toen tegen De Kring: “Dat is nou typisch politiek correct. Eerst iets doordrukken en vervolgens kritische geluiden verdonkeremanen.”

Orbán is trouwens pas sinds 1 september hoofdredacteur en de katholieke lezer was niet bepaald enthousiast over haar aanstelling. Volgens de katholieke publicatie Catholica was de 33-jarige Orbán niet geschikt, omdat ze slechts een ‘meisje’ is dat vooral ‘spiritueel’ is: “In deze tijd kun je niemand op haar blauwe ogen of rondborstigheid vertrouwen.” Katholiek blogger Peter van Zoest zei in juli nog: “Je moet het KN niet feliciteren, maar condoleren met dat oliedomme blondje. Zelden zo’n hoop onbenul bij elkaar gezien!”


En Orbán? Die zei over haar eigen aanstelling tegen De Kring: “Ik ben zéker geen plooibaar meisje. Journalisten zijn creatieve geesten, die moet je met tact aansturen. Dat kunnen vrouwen zeker niet slechter dan mannen.”

Orbáns missie: KN bekender maken. Dáár is ze in elk geval in geslaagd. Na een week van controverse maakt ze de balans op: drie opzeggingen en 21 nieuwe abonnees. Conclusie van Orbán? De boodschap is overgekomen.

Reageer op artikel:
Missie geslaagd
Sluiten