Voor de gids uit

import eetteam 5 nov 2010 Leven

Pontificaal in het midden van de eetzaal van restaurant De Groene Lantaarn, gelegen in een rustieke boerderijsetting in het Drentse Zuidwolde, is een aantal Michelingidsen opgestapeld. In geen van die rode gidsen staat De Groene Lantaarn vermeld, en ook wie in de Gault Millaugids neust, vindt alleen een vermelding van het adres, zonder de gebruikelijke waarderingspunten.

De reden voor deze ogenschijnlijke koude uitsluiting is dat de restaurateurs de zaak eind 2009 hebben overgenomen, ongeveer op het moment dat de nieuwe gidsen van de pers rolden. Zo kan het gebeuren dat een restaurant gidstechnisch een jaar lang niet lijkt te bestaan, waardoor mond-tot-mondreclame de enige draad is waaraan de zaak bungelt. Dat werkt blijkbaar ook: op een woensdagmiddag zijn er al zes man neergestreken, en wij brengen de bezetting op acht couverts. Nog geen aantal waar geld aan verdiend kan worden, maar voor een doordeweekse dag op het lunchluwe platteland nog niet eens zo dramatisch.

Vaak is de sfeer in zo’n stille eettempel om te snijden: de enkelingen die er zitten gaan fluisteren en als het tegenzit, is de bediening ook nog in handen van een bedremmelde adolescent die zijn rol in het drama nog aan het instuderen is. Bij De Groene Lantaarn hadden we bij binnenkomst in de hal een omineus oubollig speelgoedvaatje Sandeman-sherry gespot, maar eenmaal in de eetzaal zijn we onder de hoede van een vrolijke gastvrouw die de menu’s in een envelop presenteert en een soepje van bospaddestoelen neerzet. De post omvat een achtgangs gastronomisch menu, een zesgangs menu van €49,50 en een à la carte-kaart met voorgerechten rond de €15 en hoofdgerechten onder de €30.

Dan is er nog een driegangenlunchmenu dat kreeft, risotto en zomertruffel, zeven weken gerijpt rundvlees en panna cotta omvat. Inmiddels is er witte huiswijn (Gascogne van colombard en sauvignon blanc) die op eetcaféniveau geprijsd is: €3,50. Dan meldt de chef zich aan tafel met een houten dienblad vol amuses: inktviscrackers met kwarteleitjes, ansjovis en basilicum, Drentse kletskoppen met nootjes en ganzenlever, een schuimpje van zure haring met appel en macarons van rode bietjes met makreel. Men kan hier koken, zoveel is nu al duidelijk.


Het voorgerecht van het lunchmenu is indrukwekkend lekker: de stukken kreeft zijn ideaal gegaard, midden in de risotto prijkt een eierdooier. De onberispelijk krokant gebakken zwezerik met aubergine en een verrassend zijspan van yoghurt, citrusvruchten en champignons (€17,50) komt van het à la carte-menu.

Het uitstekende rundvlees met bulgur en Provençaalse groenten is in ongebruikelijk lange repen gesneden. Het allerlekkerste gerecht van de middag is kabeljauw met risotto van curry en kokos met mosselen en Ponzu, een Japanse saus van citroen en soja. We nemen geen nagerecht en rekenen €110 af. De chef komt nog even trots het rundvlees tonen waarvan we de herkomst gevraagd hadden (Epe dus).

Als De Groene Lantaarn niet binnenkort een ster heeft, in de top 100 van Lekker staat én in de Gault Millau met minstens zestien punten vermeld wordt, mag u mijn hoed opeten.

De Groene Lantaarn. Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde. Tel. 0528-372938. Meer info www.degroenelantaarn.com.

Reageer op artikel:
Voor de gids uit
Sluiten