Wat? Wildeman!

Jan Zandbergen 5 nov 2010 Cultuur

Waarin de meisjes meisjesboeken over jongetjes schrijven.

Het beroepsvampje op foto één is Quote-columniste Mirjam van den Broeke, en zij is de co-auteur van de roze bijbel voor elke vrouw die op zoek is naar een aantrekkelijke catch. Wat wil de man? heet het boek, en het is in beginsel niet bedoeld voor mannen, al zijn ze van kaft tot kaft het onderwerp. Hier geldt het oude adagium dat je moet stilzitten als je geschoren wordt en dat je niet mag protesteren als je als ambulant heerschap wordt ingedeeld in schier hopeloze categorieën als de controlfreak, het narcistje, het eeuwige jongetje, de onderwijzer, de twijfelaar, de kunstenaar, de workaholic, de macho en de damesverslinder.

De andere co-auteur is Femmetje de Wind, bedenkster van het rijkemeisjesblad Jackie. Waar Mirjam vooral het meisje van de theorie is (ongelooflijk als het moge klinken, maar zij is nog steeds zu haben), is Femmetje meer van de praktijk. Zij heeft verkering met een dokter en er is een bijpassende bébé, maar het blijft bij dilettantisch gehok. Beide dames hebben overigens advocaat Bram Moszkowicz enige tijd op proef gehad, maar de kennismaking leidde niet tot iets moois. Een nieuwslezeresje ging er met het gefriseerde befje vandoor.

Foto drie is van Quote-hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum, met links zijn collega Martin van Geest.

Ook juffrouw Van den Broeke is als gezegd een collega, en de drie staan aan de vooravond van de lancering van de jaarlijkse kaskraker genaamd de Quote 500. Wij hopen u daar volgende week meer over te vertellen. In de tussentijd hebben we ons geamuseerd met de roze bijbel, waar het op elke pagina krioelt van de vileine zinnetjes. Voor de heren zij vermeld dat de dames volgens het handboek volop hard to get dienen te spelen; een diepere kennismaking zit er pas in vanaf date vijf. Probeer de eerste vier gewoon over te slaan, zouden we willen zeggen.


Met enig gevoel voor ironie was Tajana Simic uitgenodigd als eregast om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Tat is partnerloos sinds haar Ronnie ervandoor ging met een dertigjarig miepje, maar de steractrice gunt hem dit geluk. Uitgever Mai Spijkers was eveneens een tevreden mens, want hij verwachtte een flinke stapel weg te zetten, rechtsom via de erkende boekhandel of linksom – over een jaar – via De Slegte (die inmiddels ook kieskeurig is geworden). Foto vijf is van ex-Thomas Rap-hoofdredacteur Tom van Eck.

Woont inmiddels in Bolivia, maar snuift ook af en toe Amsterdamse lucht.

Maar eigenlijk was dit natuurlijk de week van Harry Mulisch (hier op een foto van Klaas Koppe). De schrijver die nooit te beroerd was om een boekpresentatie of schrijversjubileum luister bij te zetten. Deze rubriek verliest een van zijn markantste bewoners. Net als de rest van Nederland hebben we lang aan Harry moeten wennen, maar toen we eenmaal om waren, waren we ook meteen Mulisch-verslaafd. De spuit is leeg, de doses zijn op. Het zal nooit meer worden zoals het was.

Reageer op artikel:
Wat? Wildeman!
Sluiten